Erişilebilirlik

HDP’ye Mersin ve Adana’da Saldırı


HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın bugün miting yapacağı Mersin ve dün miting yaptığı Adana parti örgütlerinde patlamalar meydana geldi. Bomba patlamasının neden olduğu saldırılarda üç kişi yaralandı. HDP, saldırıların siyasi sorumlusunun hükümet olduğunu savundu

Seçimler öncesi Halkların Demokratik Partisi’ne yönelik saldırılara bugün yenileri eklendi. HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Pazar günü miting yaptığı Adana pazartesi miting yapacağı Mersin’deki seçim bürolarında on dakika arayla patlama oldu.

Pazartesi günü 10 sularında meydana gelen patlamalarda Adana’da üç partili yaralandı. Yaralılardan HDP Seyhan İlçe Eş Başkanı Hüseyin Beyaz ameliyata alındı. Binada çıkan yangın itfaiye tarafından söndürüldü. Mersin’de ise yaralanma olmadı.

Kızılkaya, ‘ses bombası’ dedi

Patlamalarla ilgili polis kaynaklı ilk bilgileri aktaran Adalet ve Kalkınma Partisi Mersin milletvekili adayı Muhsin Kızılkaya oldu. Kızılkaya, ‘şu anda İstanbul'dayım, haberi burada öğrendim. Emniyet müdürüyle görüştüm. Onların da ellerinde kesin bilgi yok. Sadece ses bombası bilgisi var. Büyük bir panik havasının yaratıldığı muhakkak’ dedi.

Davutoğlu: Saldırıların aydınlatılması talimatı verdim

Karaman mitinginde saldırıları kınayan Başbakan Ahmet Davutoğlu, saldırıların aydınlatılması için İçişleri Bakanı’na talimat verdiğini söyledi.

Davutoğlu ‘kim seçim kampanyasına şiddet bulaştırırsa, kim seçim kampanyasında herhangi bir şekilde şiddete yönelik bir çağrıda bulunursa, bunun karşısında en önce AK Parti duracak. Kime yönelik olursa olsun, her zaman saldırıların karşısında olduk. Kim yaparsa yapsın, saldırıların her zaman hesabını sorduk’ dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, saldırının faillerinin ortaya çıkarılması amacıyla MİT-Emniyet ve Jandarma’dan oluşan özel birim kurulduğunu açıkladı.

AKP’li Tayyar, PKK’yı suçladı

Hükümet cephesinden en ilginç açıklama AKP Gaziantep milletvekili Şamil Tayyar’dan geldi. Tayyar, ‘geçen hafta HDP baraj altında kalacağını anlarsa PKK devreye girecek demiştim, şimdi devrede, Mersin ve Adana'da patlamalar oldu. PKK, mağduriyet duygusu üzerinden HDP'ye baraj için can simidi atmaya çalışıyor. Saldırıyı yapan da yaptıran da namussuzdur, lanetliyorum’ dedi.

Demirtaş: Mersin mitinginde daha coşkulu daha moralli olacağız

Ancak HDP cephesinde, giderek artan bir tepki gözlemleniyor. Patlamaların gerçekleştiği kentlerden biri olan Mersin’de halka hitap edecek HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter hesabından ‘ bugün saat 17’de Mersin mitinginde olacağız. Daha coşkulu daha neşeli daha moralli olacağız, herkesi bekleriz’ yazdı.

HDP Merkez Yönetim Kurulu, yayınladığı yazılı açıklamada saldırıların siyasi sorumlusu olarak iktidarı gösterdi. Açıklamada, ‘siyasi iktidar destekli karanlık güçler devreye sokularak partimizin gelişmesi ve seçim çalışmaları engellenmek isteniyor. Bu saldırıların siyasal sorumluluğu başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere Başbakan ve diğer AKP Hükümeti mensuplarına aittir. Her konuşmalarında partimizi hedef gösteren, Eş Genel Başkanlarımıza, parti yöneticilerimize ve vekil adaylarımıza hakaret eden ve iftira atan bu zihniyet bugün yeni ürünlerini Adana ve Mersin’de almıştır. Şu bilinsin ki, hiçbir güç HDP’nin Türkiye halklarıyla buluşmasını engelleyemeyecektir’ dendi.

Eski AKP’li yeni HDP’li Fırat: Olayların arkasında hükümet olmalı

Daha önce Adalet ve Kalkınma Partisi genel başkan yardımcılığı görevinde bulunan ve bu seçimlerde HDP’den milletvekili adayı olan Dengir Mir Mehmet Fırat de saldırılardan hükümeti sorumlu tuttu. Fırat, ‘HDP'nin ufukta görünen barajı aşmış olması korkusu birilerini korkutuyor. Bu olayların tamamının arkasında devleti yöneten hükümetin olması gerekiyor. Yapacakları tüm tahriklere provokasyonlara rağmen biz HDP olarak seçmen kitlemizle beraber soğukkanlılığımızı koruyacağız. Provokasyona gelmeyeceğiz’ dedi.

Benzer saldırıların birçok kentte tekrar ettiğini belirten Fırat, devletin kurumların ve bireylerin güvenliğini sağlamak zorunda olduğunun altını çizdi.

Kılıçdaroğlu: Bu saldırıların karşısında durmalıyız

Birçok çevre HDP’ye yönelik saldırıları kınadı. Twitter hesabından bir kınama yayınlayan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, ‘siyasiler olarak öncelikle bizler toplumda gerilim yaratacak açıklamalardan kaçınmalıyız. Hep birlikte bu saldırıların karşısında durmalıyız’ dedi.

Demirtaş: Partimize 60’a yakın saldırı oldu, cumhurbaşkanı ve başbakandan tek kelime duymadık

Son dönemde HDP yönelik saldırıların artması üzerinde HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, Cumartesi günü Şanlıurfa ve Gaziantep’te düzenlenen mitinglerde bu konuya dikkat çekmişti. Demirtaş, ‘ Her yerde saldırılar var. Her yerde engellemeler var. 60’a yakın HDP bürosu HDP standı, HDP teşkilatı saldırıya uğradı. Edirne’de, Saray’da seçim büromuz yakılmak istendi. Ülkenin Başbakanından tek bir çıt yok. Dikkat edin Cumhurbaşkanı, tarafsızım diyor ya, meydan meydan dolaşıp ismini söylemediği partiye oy istiyor ya, HDP’ye yönelik saldırılara dair ağzından tek bir kelime duymuyoruz. Hiçbiri demiyor ki, ya bu partiye saldıramazsınız, suçtur demiyor. Kendisi emniyetten sorumlu, güvenlikten sorumlu İçişleri Bakanı, çıtı çıkmıyor’ demişti.

Demirtaş, önceki eylemlerde bazı saldırganların kurt işaretleri yaptıklarını belirterek Milliyetçi Hareket Partisi’ne bu saldırılarla ilgisi olmamaları halinde bunu açıklaması çağrısında bulunmuştu.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG