Erişilebilirlik

HDP'ye 300'ün Üzerinde Saldırı


HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu’nu savaş kararı almakla suçladı. Başbakan Davutoğlu ise ‘Terörün amacı bizim bu sarsılmaz kardeşlik bağlarımızı zedelemek, kardeşler arasına fitne sokmaktır' diyerek vatandaşları sakin olmaya çağırdı

Son iki günde HDP’ye yönelik 300’den fazla saldırı gerçekleştirildi. HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu’nu savaş kararı almakla suçladı.Başbakan Davutoğlu ise ‘Terörün amacı bizim bu sarsılmaz kardeşlik bağlarımızı zedelemek, kardeşler arasına fitne sokmaktır’ sözleriyle vatandaşları sükunete davet etti.

Türkiye, dün zor bir gece geçirdi. PKK’nın gerçekleştirdiği saldırılara tepki duyan binlerce insan Türkiye’nin birçok kentinde HDP binalarına, Kürtlerin işyerlerine saldırdı.

HDP genel merkezine düzenlenen saldırıda binanın bir bölümü yandı, Kırşehir’de bir kitabevi yakıldı, Çanakkale’de HDP ve Halkevleri binalarına taşlı saldırı yapıldı, Aksaray’da, Tekirdağ’da HDP binasına Türk bayrağı asıldı, Aksaray’da HDP tabelası söküldü, Antalya’da ilçe binaları saldırıya uğradı, Ankara Beypazarı’nda mevsimlik Kürt işçiler dövüldü.

HDP’li yetkililer son iki günde HDP ve HDP’lilere yönelik 300’den fazla saldırı yapıldığını söylüyor.

Bugün Diyarbakır’da bir basın toplantısı düzenleyen Halkların Demokratik Partisi Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, hem PKK’ya hem devlete barış çağrısı yaptı.

Demirtaş: 'Cumhurbaşkanı ve Başbakan savaşı başlatma kararı aldı'

Demirtaş, ‘Asker, polis, gerilla, sivil, kadın, çocuk, genç, her gün maalesef insanlarımızı kaybediyoruz. Bu acıların son bulması için ısrarlı barış çağrısı ve çabası yürütüyoruz. Henüz maalesef ki sonuç alabilmiş değiliz. Maalesef ülkemizde kan akıyor, maalesef tabutlar ülkemizin dört yanına gönderiliyor. Bu acıları durdurmada başarılı olabilmiş değiliz. Açık yüreklilikle ifade ediyorum, savaşın başlamasında bu savaşın büyümesinde, bu operasyonların veya eylemlerin karar alma süreçlerinden hiçbirinde biz yokuz. HDP’nin zerre-i miskal kadar siyasi sorumluluğu yoktur. Siyasi kararı alan Cumhurbaşkanı ve Başbakan ikilisidir. Savaşı başlatma kararı alan onlardır ve kararlarının arkasında duruyorlar’ dedi.

Partilerine yönelik demokratik tepkilere saygı duyduklarını söyleyen HDP lideri, yakma, taş atma, dövme gibi saldırıları gerçekleştirenlerin ise bir gün mutlaka yargılanacağını ifade etti.

Demirtaş: 'Saldırganlar bir gün yargıya hesap verecek'

Demirtaş, ‘Parti binaların yakıp yıkanlar, otobüsleri durdurup insanlara saldıranlar, yakıp yıkanlar, insanların evlerini yakıp yıkanlar, mevsimlik işçilerin çadırlarını yakıp yıkanlar, hepinizin görüntüsü var, medyada sosyal medyada, partimizin kamera kayıtlarında var. İşlediğiniz suçlar 20 yıllık zaman aşımına tabidir, önümüzdeki 20 yıl bu suçlardan tutuklanıp yargılanabilirsiniz. Bugün olmaz yarın olmaz ama ille de hesabını yargıya vereceksiniz’ dedi.

Türkiye toplumuna ‘tahriklere kapılmayın’ mesajı veren HDP Eş Başkanı ‘Evinizi, işyerinizi, partinizi, binanızı yakarak katlederek, saldırmaya gelenleri anasından doğduğuna pişman etme hakkınız vardır’ diyerek Türk Ceza Kanunu’nun vatandaşa meşru müdafaa hakkı verdiğinin altını çizdi.

Demirtaş: Yaktığınız parti binası değil ortak geleceğimizdir

Demirtaş, sessiz çoğunluğu, Türk-Kürt kardeşliğini göstermek için taşın altına eline koymaya çağıran Demirtaş, saldırganları da uyardı:

‘Bugün kardeşlik var mı bunu gösterme zamanıdır. Etle tırnak edebiyatı yapmak kolay. Komşunuzun işyeri yakılırken parti genel merkezi devlet töreniyle emniyet amirlerinin gözetiminde yakılırken Türkiye’nin batısı ne diyorsunuz? Cadı avını durduracak gün bugündür. Türk-Kürt el ele verecekse bugün versin. Dostlar düğünden çok taziyelerde belli olur. Saldırganların yaktıkları parti binası değil ortak geleceğimizdir. Yakmaya devam ederseniz birlikte yaşam imkanınızı yakarsanız.’

Davutoğlu: Terörün amacı kardeşler arasına fitne sokmak, kimse kendini kanun yerine koymamalı

Dün Van’da asker cenaze törenlerine katılan Başbakan Ahmet Davutoğlu da herkesi sükunete ve devlete güvenmeye çağırdı.

Davutoğlu Twitter hesabından, ‘Teröre karşı yürüttüğümüz ortak mücadele kardeşlik bağlarımızı daha da güçlendirmektedir. Aziz milletime sesleniyorum: Terörün amacı bizim bu sarsılmaz kardeşlik bağlarımızı zedelemek, kardeşler arasına fitne sokmaktır. Başta basın kuruluşları olmak üzere, siyasi parti merkezleri ve sivil vatandaşlarımızın mülklerine zarar vermek kabul edilemez. Terörün cezasını hukuk çerçevesinde güvenlik güçlerimiz ve yargı verecek. Kimse kendisini kanunun yerine koymamalıdır’ dedi.

Vatandaşları birbirini kucaklamaya davet eden Başbakan, hükümetin bir yandan hukuk çerçevesinde operasyonlarını kararlılıkla sürdürürken diğer yandan da kardeş kavgasına izin vermeyeceğini ifade etti.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş da artan şiddetten PKK’yı sorumlu tuttu. Kurtulmuş, ‘Çatışmayı yeniden başlatan ne hükümetin iradesidir ne de devletin iradesidir. Bu çatışmasızlığı sona erdiren bizatihi terör örgütünün kendisidir, terör örgütlerinin kendileridir, o terör örgütlerine emir veren kumanda merkezleridir. Hepimiz uyanık olalım. Bu memlekette Türk’ün de Kürt’ün de Alevi’nin de Sünni’nin de birlikte yaşamak, bu toprakları birlikte vatan kılmaktan başka hiçbir şansı yoktur’ dedi.

Kurtulmuş, teröre karşı mücadelenin demokratik usullerle yapılmasını gerektiğini ve siyasi partilere verilen zarar vermenin kabul edilemez olduğunu ifade etti.

Kılıçdaroğlu: Kardeşliğimizi tüm dünyaya gösterelim

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Twitter hesabından sağduyu çağrısı yaptı. CHP lideri, ‘Bugün, yıllardır süren kardeşliğimizi bir kez daha tüm dünyaya gösterme zamanıdır. Yurttaşlarımı sağduyu ile hareket etmeye davet ediyorum’ dedi.

Öğle saatlerinde ise bir basın toplantısı düzenleyen CHP lideri, ‘107 şehit verdik, bugün yine cenazedeydik. Türkiye çetin bir toplumsal barış sınavından geçiyor, bu sınav hepimiz için geçerli. Bu sınavı iyi vermek zorundayız. Terör örgütü tam 30 yılı aşkın süredir bizi bölmeye çalışıyor. Kardeşi kardeşe düşman etmeye çalışıyor. Ne yaparsa yapsın biz ayrışmayacağız’ dedi.

Vatandaşların ellerinde bayraklarla terörü lanetlemesine destek veren CHP Genel Başkanı, özellikle gençlere provokasyona gelmemeleri çağrısında bulundu. Kılıçdaroğlu, ‘Yolcu otobüsleri onu şunu taşıyor diye taşlamak asla doğru değil. Ayrıştırırsak orası bizim değil algısı yaratırız. Bizim bayrağımız orada, neden bölünüyoruz, neden ayrışıyoruz. PKK’nın değirmenine su taşımaktır bu eylemler. Yakıp yıkmak sadece bölücüleri, PKK’nın değirmenine su taşımak anlamına gelir’ şeklinde konuştu.

MHP lideri Devlet Bahçeli ise Türkiye Cumhuriyeti’nin sırat köprüsünde, Türk milletinin çok yoğun saldırı ve suikast altında, milli vicdanın isyan halinde olduğunu söyledi.

20 Temmuz’dan beri asker, polis, korucu kaybının 118’e ulaştığını belirten MHP Genel Başkanı, olası bir sınır ötesi operasyona MHP’nin destek vereceğine dair ışık yaktı.

Bahçeli’den sıkıyönetim ısrarı

Hükümete sert sözlerle eleştiri getiren Bahçeli’ye göre, bölücü heveslerin cesaret ve ilham kaynağı olan AKP, yalnızca terör eylemlerinin değil, siyasallaşma çabalarının da birinci dereceden azmettiricisi. Bahçeli, şöyle konuştu:

‘Doğu ve Güneydoğu'da can ve mal güvenliği sağlanana, iç huzur ve asayiş temin edilene kadar anayasal bir çare olan sıkıyönetim uygulaması hemen devreye sokulmalıdır. Eğer ülkemize yönelen hain saldırıların önü alınamaz, Erdoğan'ın komplo ve tuzakları ısrarla devam ederse, benzerlerine birçok ülkede rastlanan tarihi nitelikli büyük saray yürüyüşünün icrası da kaçınılmaz olabilecektir. Bu yakın tehlikeye herkes samimiyetle ve özenle dikkat etmelidir.’

MHP lideri 1 Kasım seçimlerinin de Türkiye’nin kurtuluşu için ilk adım olduğunu savundu.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG