Erişilebilirlik

HDP’den Mecliste ‘Poşulu’ Protesto


HDP TBMM protesto
HDP TBMM protesto

TBMM çatısı altında iktidar ile muhalefet arasında yaşanan iç güvenlik paketi gerginliği sürüyor. İç Güvenlik Paketi'nde yüz kapatmayı tutuklama gerekçesi sayan madde HDP'li milletvekilleri tarafından protesto edildi

TBMM’de 132 maddelik İç Güvenlik Paketi olarak adlandırılan yasa tasarısı görüşmelerinde sekizinci gün mesaisi bugün sabah saat 01.14’te sona erdi. Geçtiğimiz hafta sonunda oturma eylemine sahne olan İç Güvenlik Paketi görüşmeleri, her geçen gün dövizli, tartışmalı protestolara yol açarken dün gece poşulu eylem yaşandı. HDP’li milletvekilleri, dün gece rengarenk poşular takarak paketteki polise ‘yüzü kapalı vatandaşı gözaltına alma’ yetkisi tanıyan maddeyi protesto etti.

Görüşmelerde saat 22.58’i gösterdiğinde kürsüye boynunda mor-siyah renkli poşuyla HDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata geldi. Ata, Gezi protestoları, öğretmen adayları eylemleri, son olarak Gaziantep’deki esnaf eylemini örnek vererek, “Biber gazı atıldı ne yapacaklardı, yüzlerini kapattılar” ifadesini tekrarladı. Türkiye’de son yıllardaki neredeyse tüm toplumsal eylemlerde polis müdahalesi yaşandığını ve kimyasal içerikli biber gazı kullanıldığını savunan Ata, bu nedenle artık vatandaşlarca sokağa ister istemez yüzünü en azından yüzün ağız kısmını kapatacak poşu, eşarp, şal ile çıkıldığını söyledi. Türk Dil Kurumu’nun Türkçe Sözlüğü’nden poşu tanımını da okuyan Ata, "Bir aksesuar olan, aynı zamanda başörtüsü olarak da kullanılan poşu ne zamandan beri suç aracına dönüştü?" dedi.

“Ülkücü değil Türkücü atışması”

Ata kürsüde konuştuğu sırada diğer HDP’li vekiller de oturdukları sıralarda poşu taktı. HDP’li Pervin Buldan, Sebahat Tuncel, Faysal Sarıyıldız, Demir Çelik gibi isimler poşulu fotoğraflarını Twitter’dan da paylaştı.

TBMM’de poşu protestolu gecede en ilginç atışma AKP’li Naci Bostancı ile MHP’li Nevzat Korkmaz arasında yaşandı. Bostancı, Korkmaz’ın MHP’li Oktay Vural’ın konuşma tarzını taklit ettiğini söyledi. Bunun üzerine Korkmaz ise, Bostancı’ya milliyetçi çizgideki geçmişine göndermede bulunarak, “Senden ülkücü olmaz, olsan olsan kötü türkücü olursun” dedi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG