Erişilebilirlik

HDP’den Diyarbakır’da Son Referandum Mitingi


Halkların Demokratik Partisi, referandum mitinglerinin sonuncusunu, seçime bir gün kala Diyarbakır’da gerçekleştirdi. İstasyon Meydanı'nda düzenlene mitinge yağmurlu havaya rağmen binlerce kişi katıldı Miting nedeniyle alanda yoğun güvenlik önlemleri alındı. Alana yasadışı örgütleri sembolize eden pankart ve flamaların alınmasına izin verilmedi. Tüm uyarılara rağmen, katılanlar Öcalan lehine sık sık slogan attı. Bu arada bir grup, camiye girişlerine izin verilmediğini belirterek, cadde ortasında namaz kıldı.

HDP milletvekillerinin de katıldığı miting İstanbul Milletvekili Pervin Buldan’ın konuşmasıyla başladı. Buldan’ın ardından HDP’nin cezaevinde bulunan Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ’ın mesajları okundu.

Daha sonra söz alan HDP Sözcüsü Osman Baydemir, yeni anayasayla seçim barajının yüzde 50’ye çıkarılmak istendiğini söyledi. Paketin geçmesi halinde Kürtlerin tamamen meclis dışında kalacağını savunan Baydemir, “Sizler bin bir emekle, çabayla, Kürt sorunu ve bütün sorunlarımız, şiddet dışı yöntemlerle, insani ve diyaloğa dair yöntemlerle çözülsün diye 80 milletvekilini parlamentoya gönderdiniz. Sizin iradeniz önünde setler kurulmuştu. Bu setleri, engelleri, bentleri ortadan kaldırdınız, ama işlerine gelmedi. Kendi iktidarları için milletin iradesini 7 Haziran’da tanımadılar. Yüzde 10 barajını aştınız, şimdi önümüze yeni bir baraj getiriyorlar. Kürdün iradesi parlamentoya ilelebet yansımasın diye 80 cunta anayasasına baraj koydular şimdi bu karşı darbe paketiyle barajı yüzde 10’dan yüzde 50’ye çıkarıyorlar. Tek bir amaçları var, Kürdün iradesi yürütmeye yönetmeye, Kürdün dili yürütmeye yönetmeye dâhil olmasın. Peki, size soruyorum, bu paket kimindir? Bu paket kurt ve tilkinin paketidir” dedi.

Kürtlerin önceki anayasalarda olduğu gibi ret ve inkâr edileceğini vurgulayan Baydemir, “Darbe üzerine darbe yapıp gelip Diyarbakır’da ‘Ben belediye başkanıyken, mağdur oldum’ diyenlere, Diyarbakır meydanından bir kez daha haykıralım, sizin mağduriyet edebiyatlarınız artık bu halk tarafından görülüyor. Sizin takkeniz düştü, keliniz göründü. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine kayyum atamak bir darbedir. Milletin iradesine darbe yapmak cuntacıların işidir. Yüzde 50 barajını dayattıklarında Allah korusun bu paket, baskıyla, zorla, hileyle yüzde 50’yi aştığında geriye kalan yüzde 50 ne olacak? Geriye kalan yüzde 50, 1982 anayasasında, 64 anayasasında, 62 anayasasında 24 anayasasında, Kürdün dili ve varlığı ret edildi, yani ret ve inkâr: ret ve inkârın sonu isyan oldu. Red, inkar ve isyana hayır demek için sandık başına gidiyoruz. Red, inkâr ve isyan olmasın diye hayır diyoruz” şeklinde konuştu.

HDP’den Diyarbakır’da Son Referandum Mitingi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:06:22 0:00

Mitinge katılanların ‘hayır’ gerekçeleri bir birine benzerdi. Hediye Kaçmaz, gerekçesini “Hayır diyeceğim. İnşallah başaracağız ve bu savaş duracak, barış gelecek. Bunun için hayır diyeceğiz” cümleleriyle açıkladı. Emrah İçöz ise “Ben Üsküdar belediyesinde çalışıyordum. 10 yıl hizmet ettim. AK Parti’ye oy vermeyeceğimi söylediğim için beni işten attılar. Ne için?” gerekçesiyle hayır vereceğini söyledi.

Miting konserlerin ardından olaysız sona erdi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG