Erişilebilirlik

HDP’den Demokratikleşme İçin Yol Haritası


Halkların Demokrasi Partisi Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş grup toplantısında 12 maddelik demokratikleşme yol haritası açıkladı. Yol haritasında, yeni anayasa, yeni bir devlet düzeni, eşit yurttaşlık, basın özgürlüğü gibi geçmişle yüzleşme gibi maddeler yer aldı.

Grup toplantısında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın gündeminde Gülen Cemaati ile İstanbul Yenikapı’da yapılan ve HDP’nin çağrılmadığı miting vardı. Demirtaş, AK Parti ve Gülen Cemaatinin amacının devletteki Atatürkçü kadroları tasfiye etmek olduğunu savunarak, "Her grup toplantısında uzun uzun anlatmaya çalıştık. Birileri 'Biz kandırıldık, Allah bizi afetsin' diyor ama bu kandırılma gün yüzüne çıkarılmazsa daha çok devam eder. Bunun bir kandırma-kandırılma ilişkisi olduğunu düşünmüyorum. AKP iktidara geldiği gün, bir kadro ihtiyacı nedeniyle Cemaatin bilerek önünü açtı. Dini, muhafazakar anlayışla yetişmiş insanlarla devleti ele geçirmek. Amaç buydu. AKP'nin de Cemaat'in de amacı buydu. Devletten Kemalist kadrolar tasfiye edilecek, yerine cemaat kadroları yerleştirilecekti. Kimse kimseyi kandırmamıştır. Erdoğan ile Cemaat aynı amaç için çalışmışlardır. Siz de devleti ele geçirmek için işbirliği yaptınız onlar da yaptı. Bir ittifak yaptınız. AKP ve Cemaat yeterince güçlendiğini düşündüğünü anda bir birbirlerine ihanet etmeye başladılar. Anlaşmayı bozdular. Birlikte devleti ele geçirme anlaşması bozuldu. Çatışmanın nedeni budur. Amaç birliği ve işbirliği yapmışlardır. Birlerini kandırmamışlardır, özlü davranmışlardır, yoldaşça davranmışlardır, öküz ölene kadar… Bir yeteneksizlik olabilir, böylesi acımasız bir örgüte yardım etmek olabilir ama kandırma olamaz. Kaldı ki kandırılma suçun hafifletici sebebi bile değildir. Kandırıldığınızı söyleyip pişmanlık duyuyorsanız en fazla pişmanlık yasasından yararlanabilirsiniz” dedi.

Demirtaş, HDP’nin mitinge çağrılmaması ile ilgili tartışmalara da, “Birileri demiş ki; 'HDP burada olsaydı halka, şehitlere hesap veremezdim' demiş. HDP orada olsaydı HDP şunlara hesap veremezdi. HDP oraya hiçbir şey olmamış gibi gitseydi Ceylan'ın gözlerine bakamazdı, Hurşit Külter'e nasıl cevap verirdi. HDP olsaydı bunlar ne olacak diye hesap soracaktı. Şırnak'ı, Hakkari'yi, Sur'u unutarak Yenikapı'ya gidemezdi. Gülen ile birlikte yaptıklarınızı unutarak gidemezdi. Elbette HDP bu fotoğrafın içinde olmak istemezdi. Buysa senin ittifakın biz bu ittifakta yokuz” yanıtını verdi.

Demirtaş, mitinge katılmaları halinde yapacaklarını şöyle anlattı; ”Bizim yaptığımız liderler buluşması çağrısına HDP dahil bütün partiler Cumhurbaşkanı’nın başkanlığında katılmalıydı. Liderler zirvesinde üzerinde mutabık kalacağımız bir ‘Demokratikleşme Yol Haritası’ çıkarılmalıydı. Asgari ortak hareket noktalarımızın belirlendiği bu ‘Demokratikleşme Yol Haritası’ bir deklarasyon şeklinde Yenikapı’da Cumhurbaşkanı tarafından okunmalıydı. Siyasi parti liderleri de, Cumhurbaşkanı bu metni bütün dünyaya ilan ederken, Cumhurbaşkanı’nın arkasında durmalıydı. Ne başka bir konuşmaya ne de başka bir mesaja gerek kalmazdı.”

Demirtaş yol haritasında şu maddelerin yer aldığını söyledi:

“1. Biz, ülke yönetiminde sorumluluk sahibi olan bütün seçilmiş yöneticiler olarak, bütün dünyanın gözü önünde ve halkımızın huzurunda söz veriyoruz.

2. Bundan böyle ülke sorunlarını ve kendi aramızdaki sorunları karşılıklı güvene ve saygıya dayalı olarak konuşarak, diyalog içerisinde işbirliği ile çözeceğiz.

3. Yurttaşlarımızı en kısa zamanda bu utanç verici darbe anayasasından kurtarıp, sivil, özgürlükçü, demokratik, çoğulcu bir anayasayı hep birlikte yapacağız.

4. Ülkede her türlü adam kayırmaya, cemaat, tarikat ve çeşitli zümrelere devlet içinde iltimas geçilmesine hep birlikte karşı olacağız. Devleti el ele verip çağdaş ve demokratik ölçülerde, liyakat esasına dayalı olarak yeniden organize edeceğiz.

5. Her türlü kimlik, inanç, mezhep, yaşam tarzı farklılıklarını hukukun güvencesi altına alarak eşit yurttaşlığı hâkim kılacağız.

6. Medya, ifade, gösteri hakkı gibi temel hak ve özgürlükleri evrensel standartlara taşıyacağız.

7. Devlet yönetim gücünü halkla, yerelle paylaşmalı; ekonomide adil vergi sistemini, istihdama ve üretime dayalı sağlıklı büyümeyi esas alacak, yolsuzluk, rüşvet, hırsızlığı kesinlikle önleyeceğiz.

8. Doğamızın talanına, ülkemizin vahşice yağmalanmasına göz yummayacağız.

9. Kadın özgürlüğüne hepimiz azami düzeyde bağlı kalarak, kadının toplumsal, siyasal, ekonomik alandaki gelişimini destekleyeceğiz.

10. Ülkemizde hiç kimsenin silaha, şiddete başvurmasını kabul etmeyeceğiz; elinde silahla hak arayanlara, hukuk çerçevesinde savaşı sonlandırması için müzakere teklif edeceğiz.

11. Demokratik siyasetin bütün imkân ve kanallarını sonuna kadar açık tutarak, milletin iradesinin üstünde hiçbir vesayete izin vermeyeceğiz.

12. Geçmiş hatalarımızla hepimiz cesurca yüzleşeceğiz; daha güçlü bir demokrasi, barış içinde bir Türkiye, huzur ve güven içinde bir toplumun inşası için canla başla çalışacağız. Bir daha asla ülkemizin darbe ortamına sürüklenmesine izin vermeyeceğiz.”

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG