Erişilebilirlik

HDP ve Hüda-Par’dan Tepki STK’lardan Protesto


Darbe girişimi sonrası hava sahasında yaşanan sıkıntılar nedeniyle Ankara’ya gidemeyen Halkların Demokratik Partisi Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve milletvekilleri Diyarbakır’da bir basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıda konuşan HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, partisinin darbe girişimine karşı net bir tutum içinde olduğunu söyledi. Demirtaş, ”Dün gece ordu içinde bir kliğin başlattığı ve halen tam olarak kontrol altına alınmadığı anlaşılan darbe girişimine karşı partimizin net bir karşı tutumu ilkesel olarak da net bir karşı duruşu vardır. Darbe girişiminin başladığı ilk saatlerde partimizin hatırladığı tek şey demokratik ilkeler ve halkı demokrasiye bağlılığı olmuştur. Ben partim adına bir kez daha bu darbeci anlayışı kınadığımızı belirtmek istiyorum. Hiçbir darbenin, askeri darbenin, sivil darbenin haklı gerekçesi, meşru dayanağı olamaz. Dün akşam başlayan bu darbe demokratik siyasetin ortak duruşu sayesinde başarıya ulaşmamıştır. Bunun altını özellikle çizmek istiyorum. Türkiye’deki demokrasi arayışına darbe anlayışı bugüne kadar katkı sunmamıştır, bundan sonra da sunmasını beklemek saflık olur. Darbe girişimi halkın ortak iradesini temsil ettiği parlamentoyu hedeflemiş olması, bombardımana tabi tutmuş olması, darbe kliğinin temel hedeflerinden birini ne olduğun gösteren vahşet örneğidir” dedi.

Demirtaş, 7 Haziran seçimlerinden sonra sivil darbe yapıldığını belirterek, şunları söyledi: “Aslında 7 Haziran sonrası ülkemizde güçlü bir demokrasi imkanı, demokratikleşmeye doğru güçlü fırsat ortaya çıkmıştı. Aradan geçen bir yıl gösterdi ki 8 Haziran’dan itibaren yapılan şey de sivil darbeydi. Ve bu sivil darbe henüz ortadan kalkmış değil. Görünen o ki 7 Haziran’dan sonra parlamentoyu hiçe sayan darbe kliğine karşı başka bir darbe kliği iktidarı ele geçirmek için harekete geçti. Burada bize düşen temel ve esas sorumluluk, bu darbe ortamına zemin sunan bütün hastalıklı, zafiyetli alanlarımızı gözden geçirmek, darbecilerin darbeyi aklına getiremeyeceği güçlü demokrasi inşa etmektir. Türkiye’nin önünde artık çok önemli bir fırsatla birlikte, iki ayrı yol ve seçenek net bir şekilde çıkmıştır. Başbakanın cumhurbaşkanın vereceği mesajlar son derece kritiktir. Umut ediyoruz darbe girişimi tümüyle kontrol altına alınacak, bu sadece girişim olarak kalacak. Türkiye darbe ihtimallerinden, tehdidinden ilelebet kurtulmuş demek için atılması gereken adımlar var. İki yoldan hangisi tercih edilecek başbakan ve cumhurbaşkanı vereceği ilk mesajla ortaya çıkacaktır. Birinci yol bizimde tercih edeceğim bu yol demokratikleşme açısından son derece cesur ve samimi rotaya girmektir. Kürt sorunundan kaynaklı cesur bir söyleme cesur bir adıma gerek var. Kutuplaşma siyasetine son verecek, kucaklayıcı siyasete ihtiyaç vardır. Bu birinci yolda ilerlerken dayatmacı, tekçi, baskıcı, tek yanlı anayasa girişimi yapma çabalarına bugünden itibaren son verilmeli ortak akılla birlikte, kendi ortak anayasamızın yapılabileceği mesajı verilmelidir” diye konuştu.

Darbe girişimine bir tepki de, Hür Dava Partisi’nden (Hüda-Par) geldi. Hüda-Per Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, darbe teşebbüsünün "darbe dönemleri geride kalmıştır" söylemlerinin yoğun biçimde dillendirildiği bir dönemde yapılmasının manidar olduğunu söyledi. Olaylar sırasında bir parti üyesinin de hayatını kaybettiğini ifade eden Yapıcıoğlu, “Bu darbe açıkça halka karşı yapılmış bir darbedir. Bizler Hüda-Par olarak darbenin ve darbecilerin karşısında, halkın ve onun değerlerinin, hürriyetinin yanındayız. Tarihte acı tecrübelerle de sabit olduğu üzere darbelerden en büyük zararı halkımız görmüştür ve halen görmektedir. Hürriyet ve adaletten yana, huzurdan yana olan herkesin ve her kesimin bu darbe teşebbüsüne karşı durması gerekir” şeklinde konuştu.

Bu arada kentteki sivil toplum kuruluşları da İstasyon Meydanı’nda biraraya gelerek darbe girişimini protesto etti. Ellerinde pankart ve dövizlerle alanda toplanan kalabalık, darbe ve Fethullah Gülen aleyhinde sloganlar attı. STK’lar AK Parti önünde nöbet tutma kararı aldı.

Öte yandan darbe girişimine karışan askerlerle ilgili olarak da bölgede operasyonlar yapıldı. Diyarbakır’da 8’nci Ana Jet Üs Komutanlığı’nda görevli 100’e yakın asker gözaltına alındı. Bölge genelinde ise 500’e yakın askerin gözaltına alındığı bildiriliyor.

HDP ve Hüda-Par’dan Tepki STK’lardan Protesto
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:10:32 0:00

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG