Erişilebilirlik

HDP Suçladı, Hükümet Yalanladı


İslam Devleti’nin (IŞİD) Kobani’de bu sabah gerçekleştirdiği bombalı araç saldırısı çözüm sürecinin ivme kazandığı bir dönemde hükümetle HDP’yi karşı karşıya getirdi.

Kobani’de bulunan İMC TV muhabiri Barzan İso, bir kişinin öldüğü 16 kişinin yaralanmasına yol açan bombalı saldırının ardından bomba yüklü bir aracın Türkiye’nin Mürşitpınar Sınır Kapısı’ndan geçtiğini iddia etti.

Bu iddianın ardından sosyal medyada hükümete yönelik sert eleştiriler başladı.

HDP: ‘Hükümet IŞİD sızmasını artık engellesin’

Eleştirilere, İmralı heyetinin Abdullah Öcalan’la görüştüğü saatlerde Halkların Demokratik Partisi de katıldı. Yazılı bir açıklama yayınlayan parti, IŞİD’in Türkiye topraklarından gerçekleştirdiği bu son saldırı hakkında AKP hükümetini derhal kapsamlı bir açıklama yapmaya; Rojava kantonlarına dönük benzer saldırıların ve sızmaların engelleneceğine dair taahhütte bulunmaya çağırdı.

HDP açıklamasında, “Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ve polisin en yoğun olduğu bir bölgede, IŞİD çetelerinin devlete ait bir saha olan Toprak Mahsulleri Ofisi’nde üstlenerek Kobani ‘ye karşı saldırıya geçmesi başlı başına bir skandaldır. Üstelik Urfa Valisi, Milletvekilimiz İbrahim Ayhan’la yaptığı görüşmede, son saldırıda IŞİD’in Türkiye topraklarında yuvalandığını teyit etmiştir” dendi.

Olayın ardından programını değiştiren HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Pazar günü Suruç’ta kitlesel bir açıklaması yapacak.

KCK’dan ‘serhildan’ çağrısı

Akşam saatlerinde KCK’dan yapılan açıklamanın tonu ise daha sert oldu. KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanlığı, yurtsever, devrimci ve duyarlı tüm güçleri ve dostlarını “AKP devletinin Kürt halkına düşmanlığını Kobani’de ısrarla IŞİD faşistlerini desteklemesine karşı mücadeleyi yükseltme” ve Kobani direnişin yanında olma çağrısında bulundu.

Türkiye’deki Kürt halkını 6-8 Ekim tarihlerindeki gibi ‘serhildan’a (çağıran) KCK’ya göre, IŞİD Türkiye’nin desteği sayesinde Kobani’ye yönelik saldırılarına devam ediyor.

Başbakanlık: ‘Bomba yüklü aracının Türkiye’den girdiği iddiası yalan’

Ancak Başbakanlık Kürt siyasi hareketinin çeşitli kesimlerinden gelen iddiaları hızla yalanladı. Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü Suruç Basın Merkezi’nden yapılan açıklamada, “Sınır kapısının Suriye tarafında bomba yüklü araçla gerçekleştirilmiştir. Söz konusu saldırıda, aracın Türkiye topraklarından geçerek sınır kapısına ulaştığı iddiaları tamamen yalandır. Birtakım iddiaların aksine, hiçbir resmi yetkilinin bomba yüklü aracın Türkiye'den geçtiğine dair bir beyanı olmamıştır” dendi.

Türk Silahlı Kuvvetleri ise herhangi bir sınır sızıntısı olduğuna dair açıklama yapmadı.

Çözüm sürecinde hükümet cephesinde fiili koordinatörlük görevini üstlenmiş görünen Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ise PKK-KCK’nın son dönemde yaptığı eylemleri sert bir dille eleştirdi.

Akdoğan: ‘Eylemsizlik kararına uyulmazsa gereğini yaparız’

Ankara’da konuşan Akdoğan, “Sen hem eylemsizlik var diyeceksin –neymiş karakol basmıyormuş- onun dışında her şeyi yapacaksın. Yol keseceksin, adam kaçıracaksın, makine yakacaksın, yatırımı engelleyeceksin, insanları kaçıracaksın, haraç alacaksın, sonra neymiş efendim, 'eylemsizlik' varmış. Bırakın bu kandırmacayı. Temel zemin kamu düzenidir” dedi.

Başbakan Yardımcısı, örgütün eylemsizlik kararına riayet etmemesi halinde Türkiye’nin gereğini yapmaya imkanı olduğunu söyledi.

Şanlıurfa Valiliği’nden yalanlama

Şanlıurfa Valiliği de bir açıklama yayınlayarak “HDP’nin, ‘Vali DAİŞ’in Türkiye Topraklarında olduğunu itiraf etti’" şeklinde açıklamasının gerçekleri yansıtmadığını ve böyle bir açıklamanın hiç bir zaman yapılmadığını duyurdu.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG