Erişilebilirlik

HDP: Özerk Kürdistan Talebimiz Vazgeçilmez


HDP Eş Genel Başkanlığına seçilen Selahattin Demirtaş kürsüde konuşurken
HDP Eş Genel Başkanlığına seçilen Selahattin Demirtaş kürsüde konuşurken
ANKARA- Türkiye'de Kürt Sorunu'nun çözümünde yasal adımlar atılmaması nedeniyle AKP Hükümeti'ne yönelik eleştiriler devam ederken; Kürtler'in son siyasi parti adresi olan Halkların Demokratik Partisi (HDP) özetle "Özerk Kürdistan talebimiz vazgeçilmez ancak Türkiye'yi demokrasiyle yönetmeye de talibiz" mesajını verdi.

HDP 2. Olağanüstü Büyük Kongresi'nde, Barış ve Demokrasi Partisi'ndeki performansıyla beğeni toplayan Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ ile birlikte HDP Eş Genel Başkanı olarak seçildi.

HDP 2. Olağanüstü Büyük Kongresi, Ankara'da Ahmet Taner Kışlalı Kapalı Spor Salonu'nda gerçekleştirildi. Kongrede HDP'li isimlerce verilen mesajlar, adeta salonda asılı "Demokratik Cumhuriyet, Ortak Vatan, Demokratik Ulus" yazılı dev pankart ile özetlenmişti. Salona "yasal zorunluluk var" anonsu yapıldıktan sonra makam odalarındaki ayaklı Türk bayrağı konulması ise dikkat çekti.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı, Ağrı Belediyesi Eş Başkanı Sırrı Sakık, DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk, Kafkas Dernekleri Federasyonu Yöneticileri Zeki Kartal ve Metin Kılıç, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, 78'liler Girişimi Sözcüsü Celalettin Can, İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ise kongreyi izleyenler arasındaydı.

HDP Kongresi açılışında, geçmişte BDP toplantılarında olduğu gibi İmralı Adası'nda tutuklu PKK Kurucusu Abdullah Öcalan'ın yazılı mesajı HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan tarafından okundu. Ardından HDP yöneticileri kürsüye geldi.

Ertuğrul Kürkçü ile birlikte bugüne değin HDP Eş Genel Başkanlığı'nı yürütmüş olan Sebahat Tuncel, HDP'nin Türkiye'yi yönetmeye talip olduğunu belirtirken, "Türkiye' özgürleştireceğiz, demokratik özerk Kürdistan'ı inşa edeceğiz ve demokratik cumhuriyeti inşa edeceğiz" dedi.

Demirtaş: Muhalefet sudan çıkmış balık, biz umuduz

Günün sonunda HDP Eş Genel Başkanlığı'na seçildiği açıklanan Selahattin Demirtaş ise, konuşmasında hem AKP Hükümeti'ne hem de sol siyaseti temsil etmekten uzaklaştığını vurguladığı CHP'ye yüklendi. Demirtaş, konuşmasında ilk önce HDP'yi umudun adresi olarak şöyle tarif etti:

"Ülkemizin etrafının kan ve barut kokusu içerisinde inim inim inlediği bir dönemde, bütün Ortadoğu coğrafyasının alt üst oluşlarla çalkalandığı, içeride de otoriter karakteri ile vatandaşlarımıza korku salan bir hükümetin iş başında olduğu bir süreçte, sudan çıkmış balık misali çaresizce çırpınan bir muhalefetin hazin durumunun yarattığı umutsuzluk ortamında, gerçek umudun adresi olarak kongremizi gerçekleştiriyoruz. Acılarla dolu bir geçmişe, kahramanlıklar ama aynı zamanda trajedilerle dolu bir tarihe sahip olan coğrafyamızda, kronikleşmiş ve çözüm bekleyen sorunlar yumağı içerisinde, Halkların Demokratik Partisi artık değişimin, özgür geleceğin, barışın, hakkın ve adaletin gerçek temsilini var edecek tek umut haline gelmiştir."

Demirtaş: Hakiki Cumhurbaşkanı adayını çıkaracağız

Demirtaş'ın konuşmasında, salondaki dev pankartta da yazılı olan "ortak vatan, demokratik ulus" ifadelerini kullanması dikkat çekti. Demirtaş, Figen Yüksekdağ ile birlikte artık eş geneş başkanlığını yürüteceği HDP adına Ağustos ayındaki Cumhurbaşkanlığı seçimi için hedeflerini ise şöyle açıkladı:

"Tek tek diyerek tekleyen zihniyete karşı demokratik birliği savunacak, ortak vatanda demokratik ulusu inşa edeceğiz. Türkiye Cumhuriyetinin her yurttaşı, her Türk, her Kürt, her Ermeni, her Arap, her Çerkes, her Süryani, her Hrıstiyan, her Alevi bu devletin gerçek sahibi oluncaya kadar, bu toplumun onurlu bir ferdi olarak özgür oluncaya dek ilkelerimizden taviz vermeden mücadele etmeye devam edeceğiz.
Yer altı ve yer üstü zenginlikleriyle bir hazinenin üstünde yaşadıkları halde Yoksulluğu, açlığı kader gibi nesilden nesle yaşayanların kaderini hep birlikte değiştireceğiz. Bütün bunları yapacak güç bizzat kendi ellerimizdedir. Sırtımızı batının pozitif değerlerine çevirmeden kendi öz değerlerimizle bütün Ortadoğu’ya kalıcı barışı getirecek örnek bir model olarak Halkların Demokratik Partisi’nin iktidarını gerçekleştireceğiz. İşte bu anlayış çerçevesinde bizler de Halkların Demokratik Partisi olarak hakiki bir cumhurbaşkanı adayı ile ortaya çıkacağız. Devletin iki adayına karşı halkın tek adayıyla cumhuriyet tarihinde ilk defa Çankaya’ya halk çıkacak inşallah."

Demirtaş, "Gerçek birlik ve özgür gelecek projesi olan HDP çalışmalarına daha ilk aşamadan bu yana destek olan Sayın Öcalan’a teşekkür etmek istiyorum" ifadesiyle Kürt hareketi açısından Öcalan'ın liderlik rolüne vurgu yapmayı da ihmal etmedi. Demirtaş, "Kürdistan’ın diğer parçalarından gelerek bizleri onurlandıran değerli misafirlerimize özellikle teşekkür etmek istiyorum" ifadesiyle de Kuzey Irak'taki Kürdistan Bölgesi Özerk Yönetimi ile Suriye'deki Rojava yönetimi temsilcilerini de selamladı.

HDP'li Demirtaş'ın konuşmasıyla Türkiye'yi yönetmeye aday ve Kürt nüfusu yoğunluğuna sahip iller dışında da iddialı bir siyasi parti olacakları mesajı verdi. Ancak yine konuşmasındaki Öcalan, parçalanmış Kürdistan ve vatan kavramını betimleyen "ortak" ifadelerle bugüne dek olduğu gibi HDP'nin Kürt hareketindeki temel taşlardan birisi olan "özerklik" hedefinden vazgeçmeyeceğini de hissettirdi.

HDP Cumhurbaşkanlığı adayını bu hafta açıklayacak

HDP'nin Cumhurbaşkanlığı adayını ise bugün de açıklayabileceği ifade edilmişti ancak kongreyi gölgelememek adına aday ismini açıklama süreci hafta içerisine bırakıldı. HDP, Çankaya Köşkü için adayını bu hafta içerisinde açıklamayı planlıyor.

Yüksekdağ vekil olmayan "eş genel başkan" oldu

Bu arada Demirtaş ile birlikte HDP Eş Genel Başkanlığı'na seçilen Figen Yüksekdağ ise, bugüne değin milletvekili kimliğine de sahip olmadığı için Ankara siyasetinde önümüzdeki günlerde yakından tanınacak görünüyor.

1971 yılı, Adana-Yumurtalık doğumlu olduğu belirtilen Yüksekdağ, HDP bileşenlerinden Ezilenlerin Sosyalist Partisi'nde uzun yıllardır siyaset içerisindeydi. Farklı dönemlerde siyasi faaliyetleri nedeniyle hapis yattığı da kaydedilen Yüksekdağ, Özgür Gündem'de köşe yazarı. Yüksekdağ, 2003 yılında Adana'dan bağımsız milletvekili adayı olmuş ancak seçilememişti.
  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG