Erişilebilirlik

HDP Heyeti Kobani'de


Kobani'de açıklama yapan PYD yetkilileri
Kobani'de açıklama yapan PYD yetkilileri

Halkın Demokratik Partisi'nden 10 milletvekilinin de içinde bulunduğu heyet PYD yetkilileriyle görüşürken Suruç'ta sevinç gösterileri yaptıktan sonra sınır tellerini aşarak Kobani'ye gitmek isteyen gruba izin verilmedi

Suriye’nin kuzeyinde Kürtlerin Rojava olarak adlandırılan bölgedeki üç kantondan Kobani, IŞİD işgalinden kurtarıldı. Uzun süredir Koalisyon güçlerinin desteğine sahip olan PYD bağlı YPG ve YPJ güçleri, 134 günlük direnişin ardından selefi örgüt militanlarını ilçenin tüm mahallelerinden geri püskürttü.

Halkların Demokratik Partisi'nden 10 milletvekilinin de içinde bulunduğu bir heyet öğle saatlerinde sınırı geçerek Kobani'ye gitti ve moral ziyaretinde bulundu. Heyet, PYD Eş Başkanı Asya Abdullah’ın aralarında bulunduğu PYD yetkilileri ile görüştü.

Yüksekdağ: Kobani, ezilen halkların zaferi

HDP Eş Başkanı Figen Yüksekdağ ise TBMM Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşmada ‘Kobani zaferi’ni selamladı. Yüksekdağ, ‘134 gün boyunca devam eden şanlı Kobani direnişi büyük bir zaferle kazanımını, tarihsel iradesini ilan etti. Kobani'deki zafer dünya halklarının ezilenlerin zaferidir. Tüm Ortadoğu halklarının geleceği ve umududur, yeni yaşamın göstergesidir’ dedi.

Bu arada YPG güçlerinin Kobani’deki zaferinin ardından Suruç'un Mahser Mahallesi yakınlarındaki sınır hattında yaklaşık bin kişi toplandı. Bir süre sevinç gösterisi yapan grup, daha sonra telleri aşarak Kobani’’ye geçmek isteyince güvenlik güçlerinin biber gazlı müdahalesi ile karşılaştı.

TTB: Kobani harabe gibi, sınır kapısı açık tutulsun

Kobani’de ise durum şu an için pek iç açıcı görünmüyor. Türk Tabipler Birliği’nin yaptığı açıklamaya göre; IŞİD saldırıları ve onları püskürtmek isteyen güçlere verilen hava bombardımanları nedeniyle kent, harabeye dönmüş halde.

Türk Tabipler Birliği Merkez Komite üyesi Şeyhmus Gökalp Diyarbakır’da yaptığı açıklamada, ‘Altyapısı, kanalizasyon sistemi, şehrin elektrik tesisatı, barınma yerleri, binalar, sokaklar ve bütün olarak Kobani kenti adeta harabeye dönmüştür. Daha önce hizmet veren 3 hastane havan saldırıları sonucu harabeye dönmüştür ve onlarca sağlık çalışanı yaralanmıştır. Ambulanslar da kurşun ve bombaların hedefi olmuş ve kullanılamaz hale gelmiştir. Kobani'nin tek nefes aldığı yer Mürşitpınar Sınır Kapısı'dır. Mürşitpınar'daki güvenlik prosedüründe hasta sevkleri açısından daha çok kolaylıklar sağlanmalı ve sürekli açık tutulmalıdır’ dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kobani’de bombalanan yerleri kim onaracak?

Daha önce IŞİD’in kısa süre içinde Kobani’ye ele geçireceği yönündeki sözleri çok eleştiirlen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da bugün gündeminde Kobani vardı. Erdoğan, ‘Kobani söz konusu olduğunda dünya ayağa kalkıyor küçük bir yerleşim yeri için dünya ayağa kalkıyor. Oradan ayrılanlar bize geliyor. Orada kimse yok burayı bombalıyorlar. Bugün bakıyoruz çifte telli oynuyorlar. DEAŞ oradan çıkmış. O bombalanan yerleri yeniden kim onaracak. Oradan ayrılan 200 bin insan geri dönebilecek mi dönerse nereye yerleşecek. Kendilerine Halep diyoruz kimse duymuyor. 1 milyon 200 bin insan yaşıyor. Niçin Halep ile ilgilenmiyorsunuz?’ dedi.

Kurtulmuş: Türkiye, Kobani’nin yanında

Hükümetten de Türkiye’nin Kobani halkının yanında olduğu yönünde bir açıklama geldi. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Türkiye'nin üç gün içinde kabul ettiği, Kobani'den gelen toplam sığınmacı sayısının, Avrupa kıtasının tamamının 2013'te kabul ettiği göçmen sayısından daha fazla olduğunu belirtti.

Kurtulmuş, ‘biz seyretmiyoruz, gereğini yerine getiriyoruz. Nerede bir insani sorun varsa onu çözmeye gayret ediyoruz. Bundan sonra da sadece bölge halklarımızın değil bütün dünyadaki mazlum ve mağdur insanların yanında olmaya devam edeceğiz. Sorunlarını çözmeye devam edeceğiz. Kobani halkı da biliyor ki ne zaman başları sıkıntıya düşse Türkiye olarak yanındayız’ dedi.

Kurtulmuş, "Kobani'nin yeniden inşasına ilişkin Türkiye'nin yardımı olacak mı" sorusuna ise ‘daha süreç yeni başlıyor. Şu anda bunları konuşmak erken’ yanıtını verdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG