Erişilebilirlik

HDP Hem Darbeye Karşı Hem Öcalan İçin Alanlarda


HDP, darbelere karşı Türkiye genelinde mitingler düzenlemeye başladı. Mitingler sürerken bir yandan da, bir yıldan fazladır kimseyle görüştürülmeyen, Öcalan’ın durumuna dikkat çekmek için oturma eylemleri başlatıldı.

HDP’nin "Darbelere hayır, demokrasi hemen" sloganıyla düzenlediği mitinglerden biri Tunceli’de yapıldı. Tunceli mitingine Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ katıldı. Mitingte bir konuşma yapan Yüksekdağ, darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL'in hak ihlallerini artırdığını söyleyerek, "Eğer Kürt güvende değilse, Alevi güvende değilse kimse güvende olamaz. Kadınlar güvede değilse hiç kimse kendini güvende hissetmesin" dedi.

Darbe girişiminin ardından AK Parti’nin demokrasi havarisi kesildiğini savunan Yüksekdağ, "Biz herkese demokrasi herkese özgürlük diyoruz. Onlar demokrasiyi kendisi için istiyor. Her zaman kendilerine Müslüman, kendilerine demokratlardı, şimdi sen ben bizim oğlan bir araya gelerek demokrasi için uzlaştıklarını ifade ediyorlar. Kötü malzemelerle iktidarınızın temellerini atıyorsunuz. Farklılıkları dikkate almadan demokrasi iddiası ortaya koyamazsınız, zulümle iktidarda kalamazsınız" dedi.

HDP Gençlik Meclisinden yapılan açıklamada ise darbe girişiminden ders çıkarılması çağrısı yapıldı. Açıklama şöyle;”15 Temmuz’un ardından darbe girişimiyle sahici bir hesaplaşmanın gerçekleşebilmesi için öncelikle darbe ihtimalini zihinlerde ve gündemde tutan koşulların ortadan kaldırılması gerektiğini ifade ediyoruz. Yaşananlardan ders çıkararak, demokrasi ve barış yönünde ilerleyerek siyasal alanı darbeci zihniyetten arındırabiliriz. İnsanların hayatlarını hiçe sayan, siyaset kurumunu ve özgürlüğü hedef alan darbe girişiminin soruşturulması ve suçluların yargılanması süreci evrensel hukuk ilkeleri çerçevesinde gerçekleştirilmelidir. İdam tartışmaları ve ilan edilen Olağanüstü Hal ile gerçekleştirilen temel insan haklarına aykırı uygulamalar, demokratik zeminlerin geliştirilmesine hizmet etmemektedir. Gençlerin, kadınların, işçilerin kazanılmış haklarının gasp edilmesinin yolunu açan OHAL rejimine teslim olmayacağız. Darbeye karşı mücadelemizi sürdürürken, OHAL ile özgürlüklerimizin daha fazla elimizden alınmasına müsaade etmeyeceğiz.”

Açıklamada Öcalan’la görüşmelere tekrar başlanması çağrısı yapıldı. HDP bir yandan darbe karşıtı mitingler düzenlerken öte yandan da Öcalan’ın durumunu gündemde tutmaya çalışıyor. Bölgenin çeşitli illerinde oturma eylemleri düzenlenirken, HDP’liler İşkenceyi Önleme Komitesi ile görüşerek Öcalan’a ilişkin kaygılarını iletti.

Bu arada HDP Şırnak Milletvekili Aycan İrmez, Şırnak'ta uygulanan sokağa çıkma yasağı sırasında görevli olan askeri yetkililer hakkında suç duyurusunda bulundu. Meclis'te bir basın toplantısı düzenleyen İrmez, “Şırnak’ta bugün 135’inci gününde olan ablukanın 126’ıncı gününe kadar Şırnak’ta bulundum ve ablukaya bire bir tanıklık ettim. HDP Şırnak Milletvekili Aycan İrmez olarak, Şırnak halkı adına 135gün boyunca Şırnak’ta tüm yaşam alanlarına uygulanan yıkımda sorumluluğu bulunan tüm askeri, mülki ve idari yetkililer ile Şırnak 23.Jandarma Sınır Tümen Komutanı AbdullahBaysar, Çakırsöğüt Jandarma Komando Tugay Komutanı Ali Osman Gürcan ile sokağa çıkma yasağında görevli bulunan yetkili mercii hakkında Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmek üzere Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundum”dedi.

HDP’nin bir de kanun teklifi vardı. Grup Başkanvekilleri Çağlar Demirel ve İdris Baluken tarafından verilen kanun teklifinde, “Demokratik Cumhuriyetin İnşası Komisyonu” kurulması talep edildi. Teklifte komisyonun kuruluş amacı “Ülkemizin içerisinde bulunduğu devlet krizini demokrasi, eşitlik, evrensel haklar ve hürriyetler ile özgürlükler lehinde olmak üzere tüm siyasal, sosyal ve üretici güçlerin etkin katılımı ile çözüme uğratmak ve bu çözüm için yasal raporlamalar ve öneriler sunmak, toplum ve devlet ikiliğini bir birliktelik yaratacak şekilde düzenlemek, bu durumlara uygun olarak yasa tasarı ve tekliflerini görüşmek” cümleleriye açıklandı.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG