Erişilebilirlik

HDP BDP’li Vekiller İçin Açlık Grevine Başlıyor


Halkların Demokrasi Partisi İstanbul milletvekili Sırrı Süreyya Önder, partisinin diğer üç milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Sebahat Tuncel ve Levent Tüzel’le birlikte açlık grevi başlatma kararı aldıklarını açıkladı

“Tutuklu milletvekili arkadaşlarımızın sesini daha iyi duyurabilmek için açlık grevine gitmekten başka çaremiz kalmadı. O yüzden Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısı altında Salı günü itibariyle açlık grevine başlıyoruz.” Halkların Demokrasi Partisi İstanbul milletvekili Sırrı Süreyya Önder, partisinin diğer üç milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Sebahat Tuncel ve Levent Tüzel’le birlikte aldıkları eylem kararını VOA’ya böyle açıkladı.

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir milletvekili Mustafa Balbay’ın serbest bırakılmasının ardından, gözler KCK davasından tutuklu bulunan Mardin milletvekili Gülser Yıldırım, Diyarbakır milletvekili Hatip Dicle, Van milletvekili Kemal Aktaş, Şanlıurfa milletvekili İbrahim Ayhan ile Şırnak milletvekilleri Selma Irmak ve Faysal Sarıyıldız’a çevrildi.

Mahkemeye göre Balbay kararı emsal değil

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi, BDP milletvekilleri İbrahim Ayhan ve Gülseren Yıldırım’ın tahliye talebini reddederek tutukluluk hallerinin devamı yönünde karar verdi. KCK davasından tutuklu bulunan Ayhan ve Yıldırım terör örgütüne üye olmak suçundan yargılanıyorlar.

Diyarbakır 6. Ceza Mahkemesi’ne mütalaa veren savcılık ise Selma Irmak, Faysal Sarıyıldız ve Kemal Aktaş hakkında verdiği mütalaada Anayasa Mahkemesi’nin kararının ardından tahliye edilen Mustafa Balbay’ın durumuyla diğer vekillerin durumu hakkında benzerlik olmadığını belirtti.

Bu kararların ardından BDP cephesinden de sert açıklamalar arka arkaya geldi. Türkiye’de hukukun bir kez daha ayakla altına alındığını belirten BDP Grup Başkan Vekili Pervin Buldan, “Bu arkadaşlarımız hakkında kesinleşmiş cezalar yok. Fazlasıyla içeride yattılar, rehin olarak tutuluyorlar. Utanç verici bir karar” dedi. BDP bu kararı Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu’na taşımak için de harekete geçti.

HDP: Demokratik siyasete darbe kararında sorumluluk AKP’de

HDP Eş Başkanları Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü de yayınladıkları basın açıklamasında tutuklukluğa devam kararını ‘demokratik siyasete darbe’ olarak nitelediler. Bu kararları kabul etmenin mümkün olmadığını savunan HDP liderleri, “Kürt halkı kendisini vekillerinden ayıran ve siyasi iradesini yok sayan, demokratik siyaseti tıkayan bu kararı kabul etmeyecektir. AKP iktidarı ‘yargı bağımsızlığı’ arkasına saklanarak sorumluluktan sıyrılamaz” dediler.

HDP liderliği, uzun tutukluluk süreleri konusunda yasal düzenlemelerden kaçınan AKP iktidarının iki buçuk yıldır sürdürdüğü ‘çözümsüzlük siyaseti’nin daha fazla devam edemeyeceğini de vurguladı.

Hüseyin Çelik: Karar çifte standart

Eleştirilerin odağında hiç kuşkusuz Adalet ve Kalkınma Partisi var. Ancak bu karar AKP cephesinde de olumlu karşılanmadı. Bu akşam Kanal 24’e konuşan AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, kararı hayretle karşıladığını söyledi. Çelik, “gerçi karar nihai değil, itiraz süresi var ama BDP’li vekiller için verilen kararda çifte standart var. Kaldı ki söz konusu BDP’liler için istenen cezalar 7-8 yıl kadardır ve henüz hüküm giymemişlerdir” dedi.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Çelik, hukukun CHP, BDP ya da AK Parti milletvekilleri için farklı işletilemeyeceğinin altını çizdi.

Balbay: BDP’li vekillerin serbest bırakılmamasına üzüldüm

Geçtiğimiz hafta serbest kalan ve hakkındaki karar BDP’li vekiller için emsal olarak uygulanmayan CHP İzmir milletvekili Mustafa Balbay da twitter hesabından BDP’li vekillere destek verdi. Balbay, kişisel hesabına “ BDP’li vekillerin serbest bırakılmamasına üzüldüm, yarım sevincim biraz daha yarım” yazdı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG