Erişilebilirlik

HDP’den AYM’ye İhlal Başvurusu


Paris'in Republique Meydanı'nda HDP eşbaşkanlarının tutuklanmasını protesto eden göstericiler.
Paris'in Republique Meydanı'nda HDP eşbaşkanlarının tutuklanmasını protesto eden göstericiler.

HDP Yönetimi, partinin çalıştırılmayarak fiilen kapatılmaya çalışıldığı iddiasıyla Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

Halkların Demokratik Partisi Hukuk Komisyonu tarafından hazırlanan başvuru evrakları bugün Anayasa Mahkemesi’ne verildi.

Başvuruda, HDP’nin çalışamaz hale getirildiği iddia edilerek, “Başvuruda 7 Haziran 2015 öncesinde başlayan ve bugüne kadar devam eden parti binalarına, yöneticilerine ve üyelerine yönelik fiili saldırılar, gözaltı ve tutuklamalar ve son olarak Eş Genel Başkanlarımızın ve milletvekillerimizin tutuklanarak rehin alınmalarıyla resmen olmasa bile HDP’nin fiilen kapatılmaya çalışıldığı, siyaset yapamaz hale getirilmek istendiği vurgulanmıştır” denildi.

HDP talebini “Yapılanların evrensel ve temel insan haklarından olan örgütlenme ve ifade özgürlüğünün ihlali olduğu belirtilerek gereğinin yapılması talep edilmiştir” cümleleriyle dile getirdi.

Bu arada AYM’ya yapılan başvuruların gerekçeleri arasında bulunan Eş Genel Başkanlar ve milletvekillerinin durumu bugün Meclis’teki bütçe görüşmelerinde gündeme geldi. HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, Edirne Cezaevi’nde bulunan HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ile Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan'ın birlikte kalma taleplerinin "güvenlik" gerekçesiyle reddedildiğini söyledi. Bilgen,” Sayın Demirtaş, Sayın Zeydan’la aynı cezaevinde birlikte kalmak istiyor. Tecridin insan hakları ihlali olduğunu Türkiye imzaladığı sözleşmelerle, anlaşmalarla kabul etmiştir. Ortak kullanım alanları, cezaevinde en az kaç kişinin birlikte kalabileceğine dair düzenlemeler çok nettir ama Sayın Demirtaş’ın Sayın Zeydan’la birlikte kalmasının önündeki engel, kendisine sunulan gerekçe güvenliktir. İnanabiliyor musunuz, aynı partinin eş genel başkanı, kendi grubundan milletvekiliyle birlikte kalmak istiyor ve cezaevi yönetimi Sayın Demirtaş’ın güvenliği nedeniyle bunu uygun bulmadığını söylüyor. Şimdi biz, bunu yargının bağımsızlığı diye mi tarif edeceğiz? Cezaevi idaresi böyle bir şey mi? Cezaevi müdürleri canlarının istediğini yapma hakkına mı sahipler, yoksa bu çatı altında imzalanan anlaşmalar, sözleşmeler, Anayasa; cezaevi müdürlerini kapsamıyor mu? ”dedi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG