Erişilebilirlik

HDP Darbeye Karşı Alanlarda


HDP, 15 Temmuz’daki askeri darbeye karşı bu kez Diyarbakır’da bir miting düzenledi. Binlerce kişinin katıldığı mitingte konuşan Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş, darbeye karşı çıkmanınn AK Parti’ye karşı çıkmak demek olmadığını söyledi.

"Darbelere hayır, demokrasi hemen" sloganıyla düzenlenen mitingin adresi İstasyon Meydanıydı. Binlerce kişinin katıldığı miting alanına girenler önce polis ardından da HDP’li görevliler tarafından arandı. Alanı dolduran kalabalık ellerinde parti flamalarıyla birlikte Öcalan posterleri ve PKK bayrakları da taşıdı. Mitinge katılanlar sık sık Öcalan lehine sloganlar attı. Mitinge HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın yanı sıra, İmralı Heyetinden HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, DTK Eş Genel Başkanı Hatip Dicle, DBP Eş Genel Başkanı Sabahat Tuncel ile milletvekilleri katıldı.

Mitingde bir konuşma yapan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 12 Eylül darbesine karşı oldukları gibi 15 Temmuz darbe girişimine de karşı durduklarını söyledi. Demirtaş, “1980’de darbe yapıldığında biz halk olarak toplum olarak cunta zihniyetinin nasıl karşısında olduysak nasıl bir bela olduğunu yaşayarak gördüysek, o darbeye karşıtlık ilkesel olarak ne idiyse 15 Temmuz akşamı da aynı ilkesellikte karşı çıktık. 15 Temmuz akşamı darbeye karşı çıkmak AKP’ye karşı çıkmak değildir. Demokrasi mücadelesine sunulan bir destektir. Halkın özgürlük arayışına sunulan bir destektir. Biz de bugün onun için meydanlardayız” dedi.

Yeni bir darbe girişimi olması halinde yine karşı duracaklarını söyleyen Demirtaş, “Ne zaman olursa olsun cunta yine zorbalıkla silah zoruyla, tankına topuna güvenerek demokratik siyaset alanına müdahale ederse, onun kesintiye uğratıp el koymak isterlerse biz yine karşı çıkacağız. Koşullar ne olursa olsun, iktidar ne kadar zulüm politikası uygularsa uygulasın, biz asla bir cuntadan bir askeri darbeden medet ummayacağız. Darbeye karşı çıkmak, darbe zihniyetine karşı tutum almak demokrat olmak için şarttır, zorunluluktur. Elbet darbeden medet umarak kimse demokrat olmaz. Sırf darbeye karşısın diye de kesinkes demokrat olamazsın. Darbeye karşı olmak bir şarttır ama yeterli değildir. Önce darbeye karşı olacağız, otomatikman demokrat olmayız. Onunla birlikte koşulsuz şartsız birinci sınıf demokrasiyi savunuyorsan demokrat olursun. Biz darbeye karşıyız ama hükümetin zulmüne de karşıyız. Biz askeri cuntaya karşıyız ama halka dönük her türlü faşizmin de karşısındayız” diye konuştu.

Demirtaş’ın konuşması sürerken bir kadın ellerine kaldırarak barış için dua etti. Konuşmaların ardından dağılan kalabalık, bir süre Öcalan lehine slogan atarak, yürüyüş yaptı. Geniş güvenlik önlemleri alan polis yürüyüşe müdahale etmedi. Yürüyüş olaysız sona erdi.

HDP Darbeye Karşı Alanlarda
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:06:04 0:00

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG