Erişilebilirlik

HDP 'Biz’ler Meclise Sloganıyla Yola Çıktı


HDP, Ankara’da gerçekleştirdiği aday tanıtım toplantısıyla 7 Haziran seçimindeki ana sloganı ve şarkısını da görücüye çıkarttı. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Bizler belki 550 aday arkadaşımızla bu salondayız ama biliyoruz ki bizi bu salona getiren yol, zorlu bir yoldu. Bizi bu salona taşıyan yolun her bir taşı büyük bedellerle, gözyaşıyla, emekle, canla döşendi” sözleriyle dikkat çekti.

Türkiye’de kamuoyu gündeminde ve siyasi atmosferinde artık genel seçimr rüzgarı esiyor. Salı günü Yüksek Seçim Kurulu’nda aday listelerinin sunulmasıyla birlikte gözler, özellikle oy oranları itibariyle en fazla seçmen temsilcisi konumundaki ve TBMM’deki dört siyasi partiye çevrildi. İktidar partisi AKP’nin Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun programı itibariyle 15 Nisan’da, CHP’nin de 19 Nisan’da aday tanıtım toplantısı planladığı belirlendiği kaydedildi. MHP ise, yarınki il başkanları toplantısı ardından tarih açıklayacak.

HDP, milletvekili adayları ile birlikte seçimdeki ana sloganı ve şarkısını bugün Ankara’da düzenlediği toplantıyla tanıttı. “Türkiye partisi” hedefindeki HDP, bu hedefini anımsatacak “Biz’ler Meclise” sloganını benimserken, seçim şarkısı da Türkü, Kürdü, Lazı, Ermenisi, Alevisi, Sünnisi, kadını, genci anlatan şekilde hazırlanmasıyla göze çarptı.

Yüksekdağ: ‘HDP bir nehirdir, baraj kelepçeleyemez’

HDP aday tanıtım toplantısında, kürsüye ilk önce kendisi de Van 1.sırada aday olan Eş Başkan Figen Yüksekdağ geldi. HDP adayları içerisindeki en emekçi kitleyi kadınlar olarak açıklayan Yüksekdağ, “Bu listedeki farklılığın, zenginliğin gücünü hiçbir düzen partisinin listelerinde göremezsiniz. Ailesinin ferdini gerillada yitirmiş bir anne ile yine ailesinin ferdini askerde, çatışmada yitirmiş insanı sadece HDP’nin listesinde bir arada görebilirsiniz” diye konuştu.

HDP listesini, “Ben başkan olacağım” diyene karşı, “Bizler özgürlüğü, demokrasiyi ve yeni yaşamı kuracağız” diyenler listesi olarak tanımlayan Yüksekdağ, “Biz, sadece tek bir ağızdan çıkan otoriter, diktatöryel sözleri değil, halkların o güzel korosundan çıkan türküleri dinliyoruz. Bizler, yeni Türkiye’nin, yeni yaşamın o çoğul türküsünü söyleyecek, o birleşik gücünü açığa çıkaracak şekilde ilerledik, ilerleyeceğiz” dedi.

Yüksekdağ, “Türkiye halkları bir nehirdir. HDP, bir nehirdir. Bu nehri hiçbir baraj kelepçeleyemez. 2015 genel seçimlerinde gürül gürül akan nehrimizin üzerindeki bütün barajları yıkıp geçeceğiz, bütün kelepçeleri kırıp atacağız. İşte o zaman nehir özgür akacak” sözleriyle yüzde 10’luk seçim barajını da es geçmedi.

Demirtaş: ‘Ne kendimizi inkar edeceğiz ne karşıdakini yok sayacağız’

Kendisi Hakkari vekili iken bu sefer İstanbul 1.Bölge 1.sırada aday olan Eş Başkan Selahattin Demirtaş da, HDP dışında hiçbir siyasi parti listesiyle salonda oluşan tabloya cesaret edemeyeceğini, oluşan resmi çizemeyeceğini söyledi. Kendilerini bu salona taşıyan herkese teşekkür eden Demirtaş, “Bu mücadelenin mutfağında gece gündüz 24 saat kar kış demeden emek harcayan emektarımız, partililerimiz, çalışanlarımız, kadrolarımız, kadın meclisi, gençlik merkezi çalışanlarımız, onlar isimsiz kahramanlar, mutfakta asıl bu güzel yemeği yapanlardır. Bizler, o mutfakta çalışan yoldaşlarımızın yaptığı yemeği halkımıza servis edecek garsonlarız” dedi.

HDP olarak hiçbir siyasi partiyi düşman olarak görmeyeceklerini ve siyasi rakip olarak insani, dostane yaklaşımla seçim kampanyası yürüteceklerini belirten Demirtaş, milletvekili adaylarına da seçim kampanyası mesajını şöyle verdi:

“Ne kadar tahrik etmeye çalışırlarsa çalışsınlar siz, Türkiye'nin ana vekilleri, ana nehirleri olarak ille 7 Haziran'da o denize akmak için sabırla, sükunetle, ısrarla, kararlılıkla Zaza ve Laz inadıyla çalışarak başaracaksınız, buna inanıyorum. İlkeler çerçevesinde adil, eşit yaşam nasıl olur, seçim kampanyasında göstereceksiniz. Tek bir kimliğimiz yok hiçbirimizin, hepimiz bütün kimliklerin ortak temsilcileriyiz. Ne kendimizi inkar ederek ne karşımızdakini yok sayarak, gerçek bir adaletten söz ediyoruz.”

Ve HDP’deki renkli adaylar

PKK Kurucusu ve İmralı’da tutuklu Abdullah Öcalan’ın yeğeni olan HDP Diyarbakır 5. sıra adayı Dilek Öcalan, toplantıda medya ilgisi altındaydı. Ancak soruları yanıtlamaktan kaçındı.

Bir başka ilgi çeken isim Türkiye’de anayasal varlıkları tanınmayan eşcinselleri temsil eden HDP Eskişehir adayı Barış Sulu idi.

Eski CHP Gaziantep Belediye Başkanı Celal Doğan ise, şimdi HDP Gaziantep milletvekili adayı. Neden şimdi HDP’li olduğunu, “Özellikle HDP'nin Türkiyelileşme projesinin bir parçası olmak için kendilerine yardım etmeye geldim” sözleriyle açıkladı.

Türkiye’de seçilme yaşı 25 olduğu dikkate alındığında, seçimde yarışacak en genç adaylardan birisi olan İstanbul 2. Bölge 22. sıradan aday 26 yaşındaki İngilizce öğretmeni Feride Elçin de dikkat çekti.

Tan: ‘Demokrasi halkla yapılır'

Aday gösterilmesi son anda gerçekleşen HDP Diyarbakır Milletvekili ve şimdi 6.sıra adayı Altan Tan’ın ise, keyifli tavırlarıyla gözlendi. “İnşallah barajı geçeceğiz ve Türkiye'nin tansiyon, kolesterol, şeker, kan, bütün değerleri normalleşecek inşallah” diyen Tan, yeniden aday gösterilmesiyle ilgili soruya ise manidar denilebilecek bir yanıt verdi. Tan, “Demokrasi halkla yapılır. Halka teşekkür ediyorum, her kesimden halka” yorumunu yaptı.

Yeniden aday gösterilmeyen isimlerden Hasip Kaplan, Şırnak’da ve Nazmi Gür’de Van’da seçim çalışmalarına katılacaklarını söylediler. Artık Meclis’te değil sahada olacaklarını ve aday arkadaşlarını destekleyeceklerini ifade ettiler.

“Biz’ler”in kim olduğu şarkıyla açıklandı

HDP, aday tanıtım toplantısında, listede yer almayan ve aralarında Hasip Kaplan, Nazmi Gür gibi isimleri de unutmadı. Demirtaş ve Yüksekdağ, 15’i yeniden aday gösterilmeyen TBMM 24.Dönem milletvekillerine plaket verdi.

HDP, ana seçim şarkısı sözleriyle ise ana slogandaki o ‘Biz’in kim olduğunu anlattı. Şarkıda ilk giriş notalarını Demirtaş’ın sazıyla çaldığı belirtildi. Türkçe hazırlanan ve Grup Bandista’nın çaldığı o şarkının sözleri ise şöyle:

“Bizler güneşiz, bulutuz, yağmuruz
Bizler demiriz, kömürüz, pamuğuz
Bizler baharız, umuduz, barışız
Bizler düğünüz, horon, zeybek, halayız

Baskıya karşı
Bizler HDP
Sömürüye karşı
Bizler meclise
Yasaklara karşı
Bizler HDP
Haksızlığa karşı
Bizler HDP
Bizler meclise

Bizler türküyüz, şarkıyız, ezgiyiz
Bizler kadınız, genciz, emekçiyiz
Bizler sevgiyiz, eşitiz, kardeşiz
Bizler kırmızı, sarı, mor, yeşiliz

Özgürlük için
Bizler HDP
Kardeşlik için
Bizler meclise
Adalet için
Bizler HDP
Demokrasi için
Bizler meclise”

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG