Erişilebilirlik

Hayvancılık Çevreye Zarar Veriyor


Hayvancılık Çevreye Zarar Veriyor
Hayvancılık Çevreye Zarar Veriyor

Meralarda otlanan besi hayvanlarının tüm dünyada arazilerin verimliliğini azalttığı ve hatta erozyona bile yol açtığı iddia ediliyor. Ancak bir başka araştırma yeni bir yan etkiyi daha ortaya çıkardı. Bu da çekirge sürülerinin artması. 2005 yılında Kuzey ve Batı Afrika, son 20 yılın en ciddi çekirge akınına uğradı, tarlalar ağır hasara uğradı, açlık arttı. Bir süre sonra Senegal ağaçları kemiren çekirgelerin akınına uğradı. Bu sürüler, Army Corps gönüllüsü Arianne Cease’in ekmeyi planladığı fidanları bile yiyip-bitirdi.

Cease bu deneyim sonrasında bu çekirge akınlarının nedenlerini araştırmaya koyulmuş. Vardığı sonuç ise dikkat çekici. Arizona Üniversitesi’nde yüksek lisans yapan Cease, Moğolistan’ın iç kesimlerine gidip besi hayvanlarının yol açtığı erozyonu incelemiş. Arianne Cease, “Bu bölgede erozyon çok ciddi bir sorun. Moğolistan’dan Amerika’ya kadar kum fırtınası geliyor,” diyor.

Erozyon toprakta verimliliği sağlayan nitrojen gibi maddeleri yok ediyor. Tüm bitkiler ve canlılar protein üretmek için nitrojene ihtiyaç duyuyor. Asya menşeli çekirgelerin verimli topraklarda yetişen protein yönünden zengin ürünlerle beslendiğini düşünebilirsiniz. Ama bu yanlış. Arianne Cease’e göre yüksek proteinli ürünler bu türe çok zararlı. Hatta çoğunu öldürüyor.

Arianne Science derigisinde yayınlanan araştırmasında, çekirgelerin, aşırı otlanmaya maruz kalmış yerlerde yetişen düşük proteinli yiyecekleri tercih ettiklerini belirlemiş. Araştırma sonuçları bilim dünyasında sürpriz olarak görüldü. Sonuçları, BM Gıda ve Tarım Örgütü’nden Keith Cressman da ilginç buluyor. Cressman, “Bizim bugüne kadar edindiğimiz bililerin tam tersi bir durum bu,” diyor. Ancak Arianne bu sonuçların ter tür için geçerli olmayabileceğini de söylüyor. Örneğin çöl çekirgeleri hala yüksek proteinin tercih ediyor.

Yüksek nitrojenli besinleri tercih eden böcekler daha hızlı ürer ve büyür, yaşama güdüleri de daha güçlü olur. Arianne, besi hayvanları, çekirgeler ve arazi arasındaki ilişkilerin hala karmaşık bir yapıda olduğunu ve bölgeden bölgeye değiştiğini söylüyor. Bu konuda daha fazla araştırma yapılması gerektiğini söylüyor.

XS
SM
MD
LG