Erişilebilirlik

Hayır Kurumlarından Daha Fazla Bağış Çağrısı


Hayır Kurumlarından Daha Fazla Bağış Çağrısı
Hayır Kurumlarından Daha Fazla Bağış Çağrısı

Yeni bir araştırma, ekonominin hala kendini toplarlayamamış olmasına rağmen Amerika’da şahıs ve şirketlerin hayır kurumlarına yaptıkları bağışların miktarının 2009’a göre yüzde 6,5 oranında arttığını gösteriyor. Araştırma örgütü Atlas of Giving’in yaptığı çalışma, hayır işleri ve bağışlardaki artışı, borsanın güçlü performansına ve halkın, ekonomik durgunluk nedeniyle darboğaza düşenlerin durumundan daha fazla haberdar olmasına bağlıyor. Birçok hayır kurumu, bu yıl daha da artan yardım taleplerini karşılamak için daha fazla bağış yapılması çağrısında bulunuyor.


Düşük gelirli bu yaşlılar gıda yardımı aldıkları için minnettar.

Washington yakınlarındaki Arlington’da gıda bankaları bağışlanan gıda maddelerini yaşlıların yaşadığı konutlara gönderiyor. Konserve gıdalar, süt ürünleri, donmuş etler olmasa Mary Lanier gibi sabit gelirliler karın doyurmak için başka şeylerden fedakarlık etmek zorunda kalacak: ”Yaşlıların birçoğunun başta ilaç olmak üzere başka harcamaları da var. Ancak buradaki gıda bağışları sayesinde ay sonunu getirebilmek için ellerinde daha fazla para kalıyor.”

Arlington Gıda Yardımı Merkezi’nin şahıs ve şirketlerin cömert bağışları olmadan 3 bin kişinin gıda ihtiyacını karşılaması çok zor. Ekonomik durgunluğa rağmen bağışlar 2009‘dan bu yana yüzde 26 artmış. Geçen yıl da merkez, bir milyon dolardan fazla para toplamış. Alois Michalak gibi hayırseverler, muhtaçların hayatında büyük fark yaratanlardan: ”Son dört yıldır eşimle birlikte yaptığımız bağışları giderek arttırdık. Yardıma devam etmek istiyoruz.”

Gıda bankasının yöneticisi Charles Meng bağışların artması sayesinde kurumun bu yıl daha da artan yardım taleplerini karşılayabileceğini söylüyor: ”Arlington İlçesi sakinleri Arlington Gıda Yardım Merkezi’ne çok cömert katkılarda bulunuyor. Bu kişiler ekonomik krizi birçoklarından önce atlattı. Bu nedenle komşularına yardım etmek için de kolları sıvıyorlar.”

Amerika’da hayırseverlerin yaptığı bağışların miktarı, yardım kuruluşlarına göre değişiyor. Gıda ve barınak yardımı yapan yardım kuruluşları geçen yıl bol miktarda bağış alırken şahısların küçük katkılarıyla ayakta duranlar geçen yılı hiç de parlak geçirmedi.

En büyük hayır kurumlarından Salvation Army’ye yapılan bağışlar ekonomik kriz sırasında düştü. Örgüt, Amerika’da 32 milyon kişiye yardım ediyor. Kurumun Washington’daki en büyük bağış toplama kampanyası geçtiğimiz Noel döneminde hedeflenen miktarın yüzde 25 altında kaldı. Steve Morris Salvation Army yöneticilerinden: ”İşsiz kalan ve evlerini kaybeden çok sayıda Amerikalı var. Daha önce bağış yapan bu kişiler gelişmelerden olumsuz etkilendi. Sadece bağış sayısında değil bağışlanan miktarlarda da düşüş gözlüyoruz."

Örgüte şirket ve küçük işyerlerinden yapılan bağışların miktarında da azalma var. Morris, Salvation Army’nin Washington dahil 3 bin yerleşim biriminde yürüttüğü programları sürdürebilmek için kaynaklarını gözden geçirdiğini söylüyor: ”Önümüzdeki aylarda kemerleri sıkmak zorunda kalacağız. Amacımız verdiğimiz hizmetlerde kesinti yapmamak. Bu ekonomik darboğazda yardımları arttırmak zorundayız. Bunu başarmak, gerek ulusal gerek yerel bazda oldukça zor.”

Salvation Army’nin ikinci el mal sattığı mağazaları da geçen yıl bağış miktarının azalmasından etkilendi. Mağaza, bağışlanan malları satarak yardım kuruluşlarına mali destek sağlıyor. Bir zamanlar mobilya ve kıyafetlerle dolu olan mağazanın deposu şu anda boş. Örgüt yetkilileri zor zamanlarda herkesin eski mallarını kullanmaya devam ettiğini söylüyor. Mağazanın Dawson Williams gibi bağışçılara daha çok ihtiyacı var: ”Ekonomik durgunluk sırasında bağışlara ihtiyacı olanların sayısı artıyor. Elimizdeki çocuk giysilerinin iyi durumda olması nedeniyle şanslıyız. Küçük çocukları olan bir aile için bu giysiler çok işe yarayacak.”

Bazı hayır kurumları bağışların bu yıl artacağı konusunda umutlu. Ancak kurumlar umdukları gibi olmaması durumunda bazı programlarda kesintiye giderek yine de muhtaç olanlara yardım edeceklerini bildiriyor.


XS
SM
MD
LG