Erişilebilirlik

Havacılık Sektöründe 3 Boyutlu Yazıcı Dönemi


Havacılık Sektöründe 3 Boyutlu Yazıcı Dönemi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:46 0:00

Bu yıl sonu itibariyle Airbus tipi uçakları imal eden Avrupa konsorsiyumu, daha geniş gövdeli yeni A350 modelini (A350-XWB) uçağı hizmete sunmayı planlıyor. Uçakta birçok yenilik var, ancak en çok ilgi çeken özellik bazı metal uçak parçalarının üç boyutlu yazıcılardan alınmış olması.

Uçak biletlerinin pahalı olmasının temel nedeni yakıt fiyatları. Uçak üreticileri de bu nedenle daha hafif, daha az yakıt kullanan ve daha çok koltuklu uçaklar üretmeye çalışıyor.

Boeing 787 Dreamliner gibi modern uçakların gövdeleri bileşik metallerden; genelde karbon karışımlı plastikten yapılıyor.

Airbus’ın yeni modeli A350’de ise üç boyutlu yazıcılar aracılığıyla üretilen bazı plastik parçalar kullanılıyor. Yeni model, parçaları titanyumdan oluşan ve yazıcıyla üretilmiş ilk model. Airbus Teknoloji Direktörü Peter Sander, teknisyenlerin en zor geometrik şekilleri bile yazıcıdan üretebilmeyi öğrendiklerini söylüyor: “Normalde bu yakıt sisteminin bir parçası, tek bir boru içinde iki boru var ve bunlar normalde on noktada kaynaklanıyor. Üç boyutlu yazıcılar sayesinde bu boruları birleştirip, tek bir seferde yazıcıdan üretebiliyoruz.”

Üç boyutlu yazıcılar aynı zamanda yedek parça üretimi için de faydalı. Sander, Airbus mühendislerinin yolcu koltuklarının artık üretilmeyen bir parçasına ihtiyaç duyduklarında kolaylıkla kopyalarını ürettiklerini söylüyor: “Bir haftada tasarımını ve bir haftada da yazıcıdan üretimini yaptık. Tasarımı iki saat sürdü, bir hafta sonra da kullanıma hazır oldu.”

Teknoloji hızla gelişiyor ve tüm bir uçağın üç boyutlu tarayıcılar tarafından üretileceğini düşünmek artık hayal değil. Airbus yetkilisi Axel Krein bunun uzun bir zaman alacağını ancak bu teknolojiyle üretilen parça sayısının artacağını söylüyor: “Birçok alanda aerodinamiği geliştirmeye büyük yatırım yapıyoruz ancak bu yatırımların karşılığını en fazla aldığımız alan üç boyutlu yazıcılar.”

Havacılıkta önemli bir şirket olan General Electric de yakıt sistemlerini üç boyutlu yazıcı ile üretecek bir tesis için elli milyon dolar yatırım yapacağını açıkladı.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG