Erişilebilirlik

Hava Saldırıları Ezidiler'e Kaçış Yolu Açıyor


Hava Saldırıları Ezidiler'e Kaçış Yolu Açıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00

Irak Hükümeti ve Kürt milisler, ülkenin kuzeyinde birleşerek IŞİD’den kaçarken Sincar Dağları’nda mahsur kalan binlerce kişiye yardım ediyor. Amerika da havadan yardım atmaya ve helikopterlerle sivil halkı kurtarmaya devam ediyor

Binlerce Ezidi bir haftadır aç ve susuz dağda yaşam mücadelesi veriyor. Amerika ve Irak hükümetinin hava saldırıları mültecilere kaçış yolları açtı. Yetkililer de havadan yardım malzemesi atıyor. Birçok kişi, IŞİD’den kaçarken ailelerinden ayrı düşüyor.

Helikopter, Sincar Dağları’nda mültecilere yardım ulaştırdıktan sonra kaybolan bazı çocukları Kuzey Irak’taki güvenli bölgelere taşıyor. Suriye’ye kaçan yüzlerce Ezidi şimdi Suriyeli Kürt milislerin yardımıyla Dicle nehrini kullanarak Irak’a dönüyor.

Ezidi mülteciler arasındaki Nazar Rashor yaşadıklarını şöyle anlatıyor:

“Dağdan yürüyerek kaçtım. Sincar Dağı’ndan Suriye’ye yürüdüm. Bir şişe suyu azar azar içtik. Binlerce kişi bu durumda.”

Dubalar üzerine kurulan köprüyle Irak’a geçen Ezidiler’in birçoğu aile üyelerini kaybettiklerini söylüyor. Bunlardan biri de Bayan Haidr:

“Bizi almak için yollanan araca iki oğlumu koydum. Daha üçüncü çocuğumu koymama fırsat kalmadan araç gitti. Bu nedenle buraya kadar yürüdüm. Sonra bir araç beni aldı. Buraya vardım. 2 çocuğumu kaybettim. Çocuklarımı da kocamı da o günden beri görmedim.”

Zerdüşt diniyle ilişkili bu eski dine inananlar Iraklı Kürtler’le barış içinde yaşıyor. IŞİD militanlarıysa onlara ya İslam dinini kabul edin ya da ölmeye hazır olun demiş.

Amerikalı Ezidiler’den oluşan bir heyet dün Amerika Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle görüşerek aşırı dincilerle mücadele için Amerikan yardımı istedi.

Delegasyon üyesi Dakhil Shammo Elias da durumdan kaygılı.

“Müslüman olsalar bile IŞİD onları kendi haline bırakmayacak. Erkeklerin onlarla savaşıp cihatçı olmasını isteyecek. Kadınları esir pazarlarında satacaklar. Amerika durumu biliyor. Görüştüğümüz yetkililer yardım sözü verdi.”

Amerika Irak’tan daha kapsayıcı bir hükümet kurmasını istiyor. Başkan Obama da önceki gün kurulacak Irak hükümetinin gerekli değişiklikleri yapacağını umduğunu söyledi.

Nuri El Maliki’nin yerine başbakan olacak Haydar El İbadi tüm Iraklı gruplara birleşme çağrısı yaptı:

“Halka ve siyasi gruplara güveniyorum. Irak halkına yönelik bu barbarca ve vahşi saldırının üstesinden geleceklerine ve Irak halkı için daha iyi bir yaşam ortamı sağlayacaklarından eminim.”

İbadi’nin yeni hükümeti kurmak için 30 gün süresi var. Buarada Maliki görevini bırakmayı reddediyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG