Erişilebilirlik

"Saldırılar Husiler Çekilinceye Kadar Sürecek"


Yemen Dışişleri Bakanı Riyad Yassin Arap Birliği zirvesinde konuşurken
Yemen Dışişleri Bakanı Riyad Yassin Arap Birliği zirvesinde konuşurken

Mısır'ın Şarm el-Şeyh kentinde sona eren Arap Birliği zirvesinde liderler Şii Husi isyancıları ele geçirdikleri topraklardan çekilinceye kadar hava saldırılarını sürdürme ve bir ortak askeri güç kurma kararı aldı

Arap liderler Yemen’de Suudi Arabistan öncülüğünde hava saldırılarının İran tarafından desteklenen Şii isyancılar ele geçirdikleri topraklardan geri çekilinceye ve teslim oluncaya kadar devam edeceğini söylüyor.

Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil Elarabi Yemen’in Cumhurbaşkanı Mansur Hadi baykanlığındaki meşru hükümetinin yeniden gördeve gelmesi gerektiğini açıkladı.

Mısır’ın Şarm el-Şeyh kenktinde sona eren Arap Birliği zirvesinde liderler bölgede büyüyen güvenlik tehditiyle mücadele bir ortak Arap askeri gücü kurulması konusunda da anlaştı. Askeri gücün yapısının oluşturulmasının aylar alması bekleniyor. Ancak daha önce bu tür ortak askeri güç kurma çabaları başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

Aynı zirvede konuşan Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi de, ülkesinin büyük bir bölümünü ele geçiren Husi isyancılarını, “İran’ın kuklası” diye niteledi.

Hadi zirvedeki konuşmasında Husi milislerini siyasi olgunluğa uymayacak şekilde davranarak, Yemen’e zarar vermekle suçladı. Husi milislerinin ilerleyişi karşısında ülkesinden kaçan devlet başkanı, suçlamalarını Tahran hükümetine de yöneltti ve İran’ın, Yemen’in ulusal egemenliğini ihlal ettiğini ve bölgesel bir kriz yarattığını savundu.

İran Husiler’e para ve eğitim yardımı yaptığı yönündeki suçlamaları reddediyor.

Suudi Arabistan vediğer Arap devletlerinin Yemen’de Şii Husi milislerine düzenlediği hava saldırıları dördüncü gün de devam etti. Çatışmalar güneydeki Aden kentinde yoğunlaşırken, diplomatlar ve Birleşmiş Milletler çalışanları bölgeden ayrılıyor.

Hava saldırılarına perşembe günü başlayan Arap koalisyonu, başkent Sanaa ve Aden’de Husiler’e ait neredeyse tüm füze üslerini tahrip ederek Yemen hava sahasını kontrolü altına aldı.

Yemen, 2012’de eski Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih’in bir halk ayaklanması sonucu devrilmesinden bu yana istikrarsızlıktan kurtulamadı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG