Erişilebilirlik

Hasta Rolü Oynayarak Para Kazanılır mı?


Api melalap bangunan masjid Islamic Society of Joplin, di negara bagian Missouri, AS (6/8) (foto: Alvian Salim).
Api melalap bangunan masjid Islamic Society of Joplin, di negara bagian Missouri, AS (6/8) (foto: Alvian Salim).

Bir çok aktör, ya tiyatro sahnesinde ya da kamera karşısında rol yapar. Ancak bazı durumlarda rol yapmak için aktör olmaya da tiyatro veya kamera karşısına geçmeye de gerek yok. Çünkü bazıları sanatsal yeteneklerini eğitim amaçlı kullanmayı seçiyor.

Ted Bell, üç aydır mide ağrısı çeken 55 yaşındaki bir hastayı canlandırıyor. Şikayetini hemşirelik öğrencisi Emily Tyrell’e anlatıyor.

Bell, gerçek hayatta emekli bir mühendis. Ama bir süredir, tıp eğitimi veren okullarda hasta rolü oynuyor. Oynadığı her hasta rolü için de para alıyor.

Ted Bell, "Emeklilik günlerimde benim için yeni bir gelir kaynağı oldu, altı tıp fakültesine gidiyor, her birinde hasta rolü oynuyorum," diyor.

Sadece Washington ve civarında 700 kişi, hasta rolü oynuyor. Maryland Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Kathy Schaivone’e göre talep yüksek.

Ciddi aktörlük deneyimine veya tıp bilgisine gerek duyulmuyor; okullar işlerini yapabilmeleri için aktörlere temel eğitim veriyor.

Bell, "Birçoğumuzun farklı meslekleri var, ben daha önce hiç rol yaparak para kazanmadım. Elbette biraz da yetenek gerekiyor, o yüzden ben kendimi gerçek bir aktör gibi görüyorum," şeklinde konuşuyor.

Profesyonel aktör Tom Wyatt de okullarda hasta rolü oynuyor: "Bu işte aktörlük yeteneklerimi kullanıyorum, ama aslında daha çok öğrencileri bu küçük oyunun içine sokmayı umuyor, benim söylediklerime tepki vermelerini sağlamak istiyorum."

Wyatt kendisi gibi hasta rolü oynayan diğer kişilere kısa süreli eğitim verildiğini, öğrencilerin sorularına verecekleri cevaplara hazırlandıklarını söylüyor. Ancak bazen hastalık semptomlarını ezberlemek zor olabiliyor.

Wyatt, "Bir hafta içinde 9 veya 10 hastayı canlandıracaksam ve her rolde farklı bir hastayı oynayacaksam biraz zorlanıyorum," diyor.

Öğrenciler, bu aktörlerden çok şey öğreniyor.

Kurt Haspert, "Bu aktör-hastalarla çalışmak çok yararlı, hem daha disiplinli düşünmenizi sağlıyorlar, hem de daha iyi teşhis koyma şansımızı arttırıyorlar," şeklinde konuşuyor.

Her ne kadar öncelikli amaç, tıp öğrencilerinin eğitimine katkıda bulunmak olsa da aktörler de bu işten büyük keyif alıyor.

Ted Bell, "Öğrencilere yardımcı olmak, iyi doktorlar yetiştirilmesine katkıda bulunmak çok gurur verici," diyor.

Ted Bell bu okuldaki işini bitirdikten sonra bir diğerine gitmek üzere yola koyuluyor.


STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG