Erişilebilirlik

Hasarlı Kalpleri Onaracak Jel Geliştirildi


Hidrojel enjeksiyonu tedavisinin ardından domuz kalbinde yeni kalp kasları oluşumu soldaki mikroskobik fotoğrafta görülebiliyor. Sağdakiyse kalp kaslarının tedaviden önceki görünümü. (Karen Christman)
Hidrojel enjeksiyonu tedavisinin ardından domuz kalbinde yeni kalp kasları oluşumu soldaki mikroskobik fotoğrafta görülebiliyor. Sağdakiyse kalp kaslarının tedaviden önceki görünümü. (Karen Christman)
Daha önce kalp krizi geçirmiş kişilerin, kalp kası dokusunda meydana gelen hasar nedeniyle ikinci kez ve ölümcül bir kalp krizi daha geçirme riski daha fazla. California’daki San Diego Üniversitesi’nden uzmanların yaptığı araştırmada, bu hasarı onarabilecek ve yeni kalp dokusu oluşmasını sağlayacak yeni bir hidrojel keşfedildi.

Dünyada her yıl milyonlarca kişi kalp krizi geçirip hayatta kalıyor. Kalp krizleri yaşanmasının sebebi kalp kaslarına kan akışının durması ve bunu takiben oksijensiz kalması. Bu olayın, beş yıl içinde kalp krizinin tekrarlanması, kalp yetmezliği ve ölüm riskini arttırıyor.

Uzmanlara göre sorun, hasar gören kalp kaslarındaki yeni skar dokusu oluşumu. İlk başta kalbin onarılmasında yardımcı olan bu sert skar dokusu aslında kalp kası hücreleri arasında bulunan protein yapısını zayıflatıyor. Normalde yeni hücrelerin gelişimini destekleyen bu protein yapısı, kalp krizi sonrası skar dokusu tarafından zayıflatıldığında bu işlevini sürdüremiyor.

Doku yenileme çalışmaları üzerine yoğunlaşan biyomedikal mühendisi Karen Christman, “Yapmamız gerekenin kalbe ilk başta sahip olduğu özellikleri kazandırmak olduğunu düşündük. Bu yüzden o doğal yapıyı tekrar oluşturacak sıvı halde bir hücre dışı bir kardiyak madde geliştirdik” diye konuştu.

Christman ve meslektaşları, domuz kalbi dokusunu deterjanla bütün hücrelerinden ayırarak, hafif ve saydam bir bağ dokusu oluşturarak hidrojeli geliştirdi. Oluşturulan bu madde daha sonra dondurarak kurutuldu ve toz haline getirildi.

Daha sonra, madde sıvı haline getirilerek, kalp krizi geçirmiş olan domuz kalplerine enjekte edildi.

Bu kardiyak sıvı, vücut ısısına geldiğinde, yarı katı hale gelerek kalbin hasar görmüş bölgelerinde yeni bir yapı oluşturdu. Bu yapı, yeni hücre gelişimini hızlandırırken, daha sağlıklı bir doku onarımı gerçekleştirdi.

Christman, “Tedaviye başladıktan üç ay sonra baktığımızda kalp kaslarında büyük bir güçlenme ve skar dokusunda azalma gördük. Kalp krizi sonrasında mümkün olduğu kadar çok kalp kası ve az skar dokusu oluşmasını isteriz. Bu tedavide bunu bekliyor olmamıza rağmen, bu çok önemli bir gelişmeydi” diye konuştu.

Christman ve ekibi, bu kalp onarım tekniğini bu yıl içerisinde Avrupa’da insanlar üzerinde denemek istiyor. Enjekte edilebilir hidrojel yine domuz kalbi dokusundan alınacak. Domuz kalbi kapakçıkları sıkça nakil yapılarak insan kalbi onarımında kullanılıyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG