Erişilebilirlik

Hasan Ruhani İran'ın Yeni Cumhurbaşkanı


Hasan Ruhani, İran İslam Cumhuriyeti'nin kurucusu Ayetullah Humeyni'nin portresinin önünde seçmenlerini selamlıyor
Hasan Ruhani, İran İslam Cumhuriyeti'nin kurucusu Ayetullah Humeyni'nin portresinin önünde seçmenlerini selamlıyor
İran İçişleri Bakanı Mustafa Muhammed Neccar, Hasan Ruhani’nin cumhurbaşkanı seçimlerini kazandığını açıkladı.

Reformcu siyasetçilerin tercihi olan Ruhani, sayılan 37 milyon oyun 19 milyona yakınını aldı. Ruhani’nin kazandığı oylar yüzde 50’nin üzerinde olduğu için ikinci tur seçim yapmaya gerek kalmadı.

Yaklaşık 50 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu İran’da seçime katılım oranının yüzde 70’in üzerinde olduğu bildirildi.

Ruhani, iki dönemdir cumhurbaşkanı olan Mahmud Ahmedinejat’ın yerine geçecek.

Ahmedinejat’ın ikinci kez kazandığı 2009’da, seçimlere hile karıştırıldığını iddia eden muhalefet sokaklara dökülmüş, ancak Devrim Muhafızları protestoları kanlı biçimde bastırmıştı.

Yeni cumhurbaşkanının başa çıkması gereken en büyük sorunlardan biri, uluslararası yaptırımlardan etkilenen ülke ekonomisi. İran yüksek oranda işsizlik ve enflasyonla mücadele ediyor.

Hasan Ruhani’nin, kendisiyle birlikte yarışan altı aday arasında en liberali olduğu görüşü hakim. Ancak tüm adayların İran’ın dini liderliği tarafından belirlenmiş olması, ne kadar liberal olurlarsa olsunlar, bu kişilerin muhafazakar yapının dışında hareket edemeyeceğini gösteriyor.

Bununla birlikte Ruhani, uluslararası toplumla ilişkileri düzeltme sözü verdi. Hasan Ruhani, İran’ın eski nükleer baş görüşmecisiydi.

Beyaz Saray'dan Kutlama

Amerika İran halkını seçiminden dolayı kutladı. Beyaz Saray sözcüsü Jay Carney tarafından yapılan açıklamada Obama yönetiminin, İran halkının seçimine saygı duyduğunu bildirdi.

Bununla birlikte Jay Carney seçimin, 'hükümetin engellemelerine rağmen' gerçekleştiğini belirtti. Carney seçimin, şeffaflıktan yoksun, baskıcı ve medya sansürü altında yapıldığını kaydetti.

Beyaz Saray sözcüsü Jay Carney, Amerika'nın İran'la doğrudan ilişki kurma ve bu ülkenin nükleer programıyla ilgili sorunu diplomasiyle çözme yönündeki istekliliğini yineledi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG