Erişilebilirlik

Hariri Suikastı Mağdurlarına Yardım Önerisi


Hariri Suikastı Mağdurlarına Yardım Önerisi
Hariri Suikastı Mağdurlarına Yardım Önerisi

BM Hariri mahkemesi Hariri suikastında ölenlerin yakınlarına yardım önerdi.

2005 yılında Beyrut’ta Rafik Hariri’ye yapılan bombalı saldırıda eski başbakanla birlikte 22 kişi hayatını kaybetmişti. 1992-1998 ve 2000-2004 yılları arasında başbakanlık yapan Hariri’yi Suriye’nin öldürttüğü öne sürülmüş ancak, Şam hükümetinin suikasta karıştığını gösteren bir kanıt bulunamamıştı.

Mahkeme ölenlerine yakınlarına yargı sürecine katılmaları çağrısında bulundu ve tazminat davası açmak isteyenlere destek sağlayacağını duyurdu.

Açıklamada, olaydan maddi ve manevi zarar gören kişilerin Lübnan mahkemelerinde suçlular aleyhine dava açmaları öneriliyor.

Hariri Suikastı Mağdurlarına Yardım Önerisi
Hariri Suikastı Mağdurlarına Yardım Önerisi

BM mahkemesi duruşma raporunu geçen ay Lübnan başsavcısına göndermişti. Savcının 30 gün içinde açıklamaması durumunda raporu mahkeme açıklayacak.

Lübnan’ın eski başbakanı Saad Hariri babasına yapılan suikastla ligli raporu tarihi bir belge olarak niteledi.

Lahey’deki özel mahkemenin 4 kişi hakkında tutuklama kararı çıkarttığı öğrenilmişti. El Cezire ve El Arabiya televizyonlarının haberine göre söz konusu kişilerden ikisi Hizbullah’ın üst düzey yöneticileri.

Lübnan’da beş ay süren siyasi krizden sonra hükümet daha yeni kurulabildi. Ülke Ocak ayı ortasında Hizbullah ve müttefiklerinin, Başbakan Saad Hariri’yi istifaya zorlamasından bu yana hükümetsizdi. Nedeni ise Hizbullah’ın Lahey’deki mahkemenin Hariri soruşturmasıyla ilgili anlaşmazlık üzerine ulusal birlik hükümetinden çekilmesi.

Başbakan Necip Mikati’nin iki hafta önce kurduğu yeni koalisyon hükümetinde siyasi ağırlık Hizbullah ve müttefiklerinin elinde bulunuyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG