Erişilebilirlik

Hareketsizlik Sigara ve Obezite Kadar Tehlikeli


Lancet’ın tüm dünyadan araştırmacıların katılımıyla hazırladığı son rapora göre, 2008 yılında 5 milyon 300 bin kişinin fiziksel aktivite eksikliği nedeniyle öldüğü açıklandı. Raporda, dünyada her 10 kişiden birinin hareketsizliğe bağlı olarak yaşamını yitirdiği belirtiliyor. Raporu hazırlayan uzmanlara göre, hareketsizlik ayrıca kalp hastalıklarının yüzde 6’sı, diyabet 2 tip şeker hastalığının yüzde 7’si ile göğüs ve kolon kanserlerinin de yüzde 10’unun başlıca nedeni.

Lancet tıp dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, dünya çapında yetişkinlerin yaklaşık 3’te 1’i fiziksel aktivite azlığı nedeniyle ölümcül hastalıklara yakalanma riskiyle karşı karşıya. Yaş ilerledikçe fiziksel aktivitenin de azaldığına dikkati çeken uzmanlara göre, kadınlar erkeklere oranla daha hareketsiz. Lancet’ın raporunda, hareketsizlik daha çok yüksek gelir düzeyine sahip ülkelerin sorunu olarak ortaya çıkıyor çünkü bu ülkelerde yaşayanlar arabalarında ve bilgisayar başında çok fazla vakit geçiriyor.


Raporu hazırlayan araştırmacılar yetişkinlerin haftada 2 buçuk saat yürüyüş, bisiklete binme ve bahçe işleri gibi basit aktivitelerde bulunmasını öneriyor. Bireyleri aktif hale getirebilmek için hükümetlere de çağrıda bulunan araştırmacılar, sokakların yayalar ve bisiklet kullananlar için daha güvenli hale getirilmesinin önemini de vurguluyor. Lancet’a göre, spor ve egzersiz ne kadar elverişli ve bütçeye uygun hale getirilirse ve kamunun yararlanabileceği ne kadar çok açık alan sağlanırsa, hareketsizlik de o kadar önlenmiş olur.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG