Erişilebilirlik

Hapisteki Azeri Gazeteciye Ziyaret Engeli


Azerbaycan’da tutuklu bulunan gazeteci Hatice İsmailova’yı ziyarete giden eylemci ve gazeteciler Azeri yetkililer tarafından geri dönmeye zorlandı.

Ödüllü araştırmacı gazeteci İsmailova, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in ailesinin geniş malvarlığı ile ilgili haberleri nedeniyle 7 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. İddianamede vergi kaçırmak ve görevi kötüye kullanmakla suçlanan İsmailova, 2 yıl boyunca Hür Avrupa Radyosu’nun Azerice servisi Radyo Azadlık’ın Bakü'deki büro şefliğini yapmıştı.

İsmailova’nın taraftarları hapishane önünde ellerinde çiçeklerle yetkililerin ziyarete izin vermemesini protesto etti.

Ziyaretçilerden gazeteci Aynur İmranova, İsmailova’yla görüşmelerine ve ellerindeki hediyeleri iletmelerine izin verilmemesinin, hükümetin Hatice İsmailova’dan korktuğunu gösterdiğini söylerken “İsminin unutulmasına izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

Ziyaretçiler, bir saati aşkın bir süre yetkililerle görüştü ve en azından çiçeklerin tutuklu gazeteciye ulaştırılmasını istedi. Ancak, hapishane kurallarını bahane eden yetkililer bu talebi reddetti.

İsmailova, 5 Aralık 2014’te iftira suçuyla tutuklanıp hapse atılmıştı. Uluslararası insan hakları örgütleri iddiaların uydurulduğunu söylüyor. İsmailova’nın eski bir meslektaşını intihara teşebbüse yönlendirdiği de iddialar arasındaydı ancak bu iddia sonradan davacı tarafından geri çekilmişti. Bundan sonra gazeteci aleyhine vergi kaçırmak, yasadışı iş yapmak ve görevini kötüye kullanmaktan dava açıldı.

İsmailova tüm suçlamaların siyasi ve gerçekdışı olduğunu söylerken, Hür Avrupa Radyosu da davanın gerçekle ilgisi olmadığını açıkladı.

İsmailova’nın annesi Elmira, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, kızının ifade özgürlüğü için verdiği mücadelenin Dünya Kadınlar Günü’nde gündeme getirilmesini istedi.

Kadınlar Günü dolayısıyla ülkesini kutlayan anne, özellikle de halkları ve ifade özgürlüğü için mücadele eden kadınlara saygısını sundu.

Elmira, “Ayrıca daha iyi yönetim için savaşan kadınları da kutluyorum. Onlara direnç ve cesaret diliyorum. Kadınlardan korkmamalarını istiyorum. Hatice de onlardan biri. Tutuklansa da, özgür ve evinde olmasa da onunla gurur duyuyorum. Tüm kadınlara ve halkıma, halkın özgürlüğü için korkusuzca savaşma ve ülkemizin kalkınmasına yardım etme çağrısı yapıyorum” diye konuştu.

İsmailova, hapiste bulunduğu süre boyunca İran asıllı Amerikalı yazar Sahar Delijani’nin Jakaranda Ağacı’nın Çocukları kitabını Azerice’ye çevirdi. Çevirinin önsözünü yazan Delijani, Hatice’yi cesareti nedeniyle övdü.

Yazar önsözde, “Bu çok özel bir çeviri. Yalnızca annemin ana dili olduğu için değil, daha da önemlisi şimdi siyasi nedenlerle hapiste olan değerli Azeri gazeteci Hatice İsmailova tarafından çevrildiği için çok özel” diye yazdı.

Delijani’nin kendisi de, İran Devrimi sonrası annesinin hapse atılması nedeniyle 1983’te Evin hapishanesinde doğmuştu.

Ünlü aktör George Clooney’le evlenen tanınmış insan hakları avukatı Amal Clooney, İsmailova’yı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde temsil etme görevini üstlendi.

İsmailova, geçen sonbaharda PEN/Barbara Goldsmith Yazma Özgürlüğü Ödülü’nü ve ABD Ulusal Basın Kulübü’nün John Aubuchon Özgürlük Ödülü’nü almıştı.

Annesi, kızının ondan güçlü olmasını istediğini ve herkese de mücadeleyi sürdürmeleri mesajı verdiğini söyledi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG