Erişilebilirlik

Hangi Tür Kellik Prostat Kanserinde Daha Riskli?


Yeni bir araştırma, erken yaşta kellik ile prostat kanseri arasında bir bağ olduğunu ortaya koydu.

İlk bakışta prostat kanseri ile kellik arasında doğrudan bir bağ görülmüyor. Ancak Pennsylvania Üniversitesi araştırmacılarından Charnita Zeigler-Johnson, her ikisi arasında DHT adıyla bilinen bir testosteron türü nedeniyle bağ olduğu görüşünde.

Johnson, “DHT, bir tür testosteron ve bu hem erkeklerde görülen kellik hem de prostat kanseriyle ilintili,” diyor.

Daha önce bu konuda araştırmalar yapılmıştı. Ancak bu kez araştırma prostat kanser riski çok yüksek olan siyah Amerikalılar üzerinde yapıldı. Siyah Amerikalı erkeklerin prostat kanseri olma riski beyazlardan 2,5 kat daha fazla.

Araştırmada, 300 prostat kanseri hastasıyla sağlıklı olan 200 erkeğe ne zaman ve nasıl kelleşmeye başladıkları soruldu. Daha sonra bu bilgiler, bireylerin sağlık kayıtlarıyla karşılaştırıldı.

Araştırmacı, Charnita Zeigler-Johnson, “30 yaşında kelleşen erkeklere, 60 gibi daha erken yaşta prostat kanseri konulduğunu ve çoğunda daha agresif türdeki kanser teşhis edildiğini belirledik,” diyor.

Saçları alından başlayarak kelleşenler ise prostat kanserinde daha fazla risk taşıyan grup olarak belirlenmiş.

Henüz bu sonuçlar diğer ırklarda test edilmediğinden, araştırmacıların yakında daha geniş gruplar üzerinde aynı çalışmayı yapması bekleniyor.

Araştırmanın ayrıntılarına aşagıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

http://cebp.aacrjournals.org/content/early/2013/03/22/1055-9965.EPI-12-0944.abstract%20-%20Zeigler-Johnson%20abstract%20%28Cancer%20Epidemiology,%20Biomarkers%20&%20Prevention%29

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG