Erişilebilirlik

Hammer: 'Her Askeri Anlaşma Kongre'den Geçmek Zorunda Değil'


Türkiye PKK’ya karşı kullanmak uzaktan kumandalı Predator uçaklarını satın almak ya da gerekirse kiralamak istiyor
Türkiye PKK’ya karşı kullanmak uzaktan kumandalı Predator uçaklarını satın almak ya da gerekirse kiralamak istiyor

Amerika Dışişleri Bakanlığı halkla ilişkiler müsteşarı Mike Hammer her askeri anlaşmanın Kongre’den geçmesi gerekmediğini söyledi. Hammer, bu açıklamayı Türkiye’nin PKK’yla mücadele için Amerika’dan istediği Predator insansız hava araçlarıyla ilgili bir soruya yönelik yaptı.

Henüz imzalanmamış bir anlaşma üzerinde konuşamayacağını söyleyen Hammer anlaşmanın detayları belli olunca Kongre’nin onayına gerek duyulabileceğini, ama bunun bir zorunluluk olmadığını söyledi.

Türkiye, Amerika’nın Irak’ta kullandığı ve 31 Aralık tarihinden itibaren bu ülkeden çekilmesi beklenen uzaktan kumandalı uçakları İncirlik Üssü’ne yerleştirilmesini istemişti. Ancak Türkiye aynı zamanda PKK’ya karşı kullanmak amacıyla bu uçaklardan satın almak ya da gerekirse kiralamak istiyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da bu konuda bir anlaşma sağlanmak üzere olduğunu açıklamıştı.

Bununla birlikte Amerika’yla yapılan silah anlaşmalarının Kongre’deki Türkiye karşıtı lobilerce önlenebileceği kaygıları hakim.

Mike Hammer, Amerika’nın Türkiye’nin PKK’yla mücadelesine verdiği desteği yinelerken, geçen hafta Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’yla bu konuda yapıcı görüşmeler düzenlendiğini söyledi. Hammer, Türkiye’nin Malatya Kürecik’e yerleştirilmesi planlanan NATO füze savunma sistemini kabul etmesinden dolayı da Amerika’nın çok minnettar olduğunu sözlerine ekledi.

XS
SM
MD
LG