Erişilebilirlik

Hamilelikte Folik Asit Takviyesi Önemli


Hamilelikte Folik Asit Takviyesi Önemli
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00
Linki indirmek için
Doktorlar, B vitamini yeni doğan bebeklerin sinir sistemindeki bazı sakatlıkları önlediği için hamilelik öncesinde ve devamında kadınlara folik asit takviyesi öneriyor. Anne ve çocuk sağlığını geliştirmek için girişimlerde bulunan March of Dimes Vakfı, bir adım daha ileri giderek doğurganlık çağındaki tüm kadınların çocuk sahibi olmayı planlamasalar bile folik asit takviyesi almasını öneriyor. Yeni bir araştırmaya göre folik asit takviyeleri, beyinsel bir gelişim bozukluğu olan otizm riskini düşürmede de önemli rol oynuyor.

Yeşil yapraklı sebzeler, meyve ve kabuklu yemişler, folat adı verilen, bedenimizin yeni ve sağlıklı hücreler üretmesini sağlayan B vitaminini içeriyor. Folik asit, anne karnındaki bebeğin nöral tüp yani omurgasının kusursuz şekilde oluşmasını sağlıyor.

Norveç Kamu Sağlığı Enstitüsü’nden Doktor Pal Suren, “Nöral tüp, beyin ve sinir sisteminin temelidir, hamileliğin henüz başındayken kapanması gerekir. Kapanmaması, sinir sisteminde kusurlara yol açar,” şeklinde konuşuyor.

Bu kusurlar arasında spina bifida ve başka beyinsel bozukluklar da yer alıyor. Hamilelik öncesinde ya da sırasında folik asit takviyesi almak bu kusurları engelliyor. Doktor Suren ve ekibiyse folik asidin otizmi de engelleyip engellemediğini araştırıyor. Binlerce kadının hamilelikleri sırasında aldıkları vitamin takviyelerini listeleyen uzmanlar, daha sonraysa doğan çocuklardaki otizm oranını inceledi.

Doktor Suren, “Hamilelik sırasında folik asit takviyesi alan ve almayan annelerin çocuklarını karşılaştırdık,” diyor.

Hamileliğin ilk haftalarında folik asit takviyesi almaya başlayan annelerin çocuklarının otizm riskinde % 40’lık düşüş saptandı. Hamileliğin ortasında folik asit almaya başlayanlardaysa otizm riskinin düştüğü görülmedi. Columbia Üniversitesi’nden Doktor Ezra Susser, “Folik asit takviyesinin otizm riskini düşürmesi için çok kritik ve hassas bir süre içinde alınması gerekiyor. Bu süre hamilelikten önce başlıyor, hamileliğin ikinci ayına kadar sürüyor,” diyor.

March of Dimes örgütünün araştırmasına göre Amerikalı kadınların sadece %30’u folik asidin doğumsal kusurları önlediğini biliyor.

Doktor Ed McCabe, bunun iki nedeni olduğunu söylüyor: “Birçok kadın planlamadan hamile kalıyor, hamile kalacaklarını bilmedikleri için folik asit almaları gerektiğini de bilmiyorlar. Başka birçok kadın da folik asidin hamilelikte ne kadar önemli olduğunun farkında değil.”

March of Dimes Vakfı, yeni araştırmanın, bebeklerin gelişmekte olan sinir sistemlerini korumada folik asidin oynadığı önemli rol hakkında kamuoyunu bilinçlendireceğini umuyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG