Erişilebilirlik

Folik Asit Takviyesi Otizm Riskini Azaltıyor


Kadınların, hamileliklerinin ilk aylarında folik asit olarak da bilinen B vitamini takviyesi almaları, bebeklerinin otistik olma riskini azaltabilir. Norveç’te yapılan kapsamlı bir araştırma folik asidin sağlıklı bir hamilelik için gerekli olduğunu gösteren başka araştırmaların sonuçlarını güçlendiriyor.

Norveç Kamu Sağlığı Enstitüsü uzmanları, 2002-2008 yılları arasında doğan 85 bin bebeğin sağlık verilerini inceledi. Annelere hamilelik öncesi ve sırasında nasıl beslendikleri ve hangi vitaminleri aldıkları soruldu. Bebeklerin, doğumdan 2012 Mart ayının sonuna kadar otizm belirtileri gösterip göstermedikleri incelendi.

Araştırma ekibinin başkanı Pal Suren ve ekibi, folik asit takviyesi alan ve almayan hamile kadınları karşılaştırdı.

Suren, ”Hamileliklerinin ilk aylarında folik asit takviyesi alan kadınların çocuklarının otizmli olma riskinin yüzde 40 oranında düştüğünü gördük” diyor.

Suren, otizm riskini düşürmek için hamile kalmadan dört hafta önce ve hamileliğin ilk sekiz haftasında folik asit takviyesi almanın kritik olduğunu söylüyor. Daha sonraki aylarda folik asit almanınsa bir yararı yok. Uzmanlar, hamilelikte alınan diğer vitamin takviyeleri, annelerin folik asitin doğal formu olan folat değeri yüksek besinler tüketmeleri ve otizm arasındaysa herhangi bir bağ tespit etmedi.

Araştırma kapsamında 270 çocuğa otizm spektrum bozukluğu, 114 çocuğa otizm, 56 çocuğaysa daha hafif olan Asperger Sendromu teşhisi kondu.

Otizm bozuklukları, göstergesi sosyal iletişimde zorluk olan Asperger Sendromu’ndan dış dünyayla iletişimin tamamen engellenmesine kadar farklı kademelere sahip. Genetik faktörler bulunsa da otizmin tam nedeni bilinmiyor.

Folik asit, aynı zamanda anne karnındaki ceninin nöral tüp yani sinir yolu oluşumunu sağlayan en önemli faktörlerden biri. Yeterli folik asit almayan annelerin bebeklerinde nöral tüp tam kapanmayabilir ve omurilik ve beyin, kısmi olarak açıkta kalabilir. Bu durum spina bifida olarak biliniyor.

Columbia Üniversitesi Mailman Kamu Sağlığı Fakültesi’nden Ezra Susser, folik asit araştırmasının yazarlarından.

Doktor Susser, ”Bu takviyeleri başka yararları da olduğu için tavsiye ediyoruz” diyor.

Koyu yeşil renk yapraklı sebzeler, kuşkonmaz, brokoli ve narenciye ürünleri, folik asidin doğal hali olan folatın bol bulunduğu gıdalar. Doktorlar, hamile kadınların bebeklerinin sinir ve beyin gelişimi için mutlaka folik asit takviyesi almasını tavsiye ediyor.

Araştırmanın sonuçları Amerikan Tıp Derneği’nin yayın organı olan The Journal of the American Medical Association dergisinde yayınlandı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG