Erişilebilirlik

'Hamile Kadınlara Hakaret Edildi' Tepkisi


Ramazan ayıyla birlikte Türkiye’deki ulusal kanallarda iftar ve sahur saatlerine denk düşecek şekilde dini içerikli sohbet programları da yayınlanmaya başladı. Üstelik önceki yıllara kıyasla hem sayıları arttı hem de içerikleri çeşitlendirildi. Bunlardan biri de TRT 1’de iftar saatlerinde yayınlanan Bekir Develi’nin sunduğu ‘Ramazan Sevinci’ isimli program. Programa önceki gün konuk olan tasavvufçu Ömer Tuğrul İnançer’in hamile kadınlarla ilgili sözleri tepki topladı.

Avukatlık da yapan İnançer, “Hamileliği davul çalarak ilan etmek bizim terbiyemize aykırıdır. Böyle karınla sokakta gezilmez. Her şeyden önce estetik değildir. 7-8 aydan sonra anne adayı biraz hava almak için beyinin otomobiline biner, biraz dolaşır. Sonra akşamüstü çıkarlar. Şimdi ise maşallah, kanatlısı kanatsızı televizyonlarda uçuşuyor. Ayıptır ayıp. Bunun adı realizm değildir. Bunun adı terbiyesizliktir" dedi.

İnançer’in sözlerine ilk tepki sosyal medyadan geldi. ‘#direnhamile’ hashtag’iyle twitter’da başlatılan kampanya Türkiye’de ‘trend topic’ oldu. Bu hashtag altında yorum yapanlardan yazar Ahmet Ümit, “Diren hamile diyenler hayatı savunanlardır. Hayatın sürekliliğini gerçekleştirmek için her türlü cefayı çeken annelere sadece saygı duyulur” yazarken şarkıcı Nazan Öncel en güzel kadın hamile kadındır. Mucizeyse karnında taşıdığı bebeğidir” sözleriyle tepkisini dışa vurdu.

İstiklal’de ‘gezine gezine doğuracağız’ sloganları

Tepkiler sosyal medyayla sınırlı kalmadı. Akşam saatlerinde İstiklal Caddesi’ne çıkan bir grup kadın önce karınlarına yastık koydular. Sonra da ellerinde ‘gezine gezine doğuracağız’, ‘hamile gezmek edepsizlik, tecavüzde sıkıntı yok’ , ‘elini, dilini bedenimden çek’ yazılı pankartlarla Gezi Parkı’na kadar yürüdüler. Yol boyunca ise ‘direne direne doğuracağız, gezine gezine doğuracağız’ sloganları atıldı. Gezi Parkı’na gelen burada oturma eylemi yaparak protesto gösterisine son verdi.

Yoğurtçu’dan da #diren hamile eylemi

Bir başka grup ise Anadolu yakasında bulunan Yoğurtçu Parkı’nda buluştu. Gezi olaylarından sonra her akşam bu parkta yapılan forumlara gelen kadınlı erkekli grup ‘Yel değirmeni Dayanışması’ pankartı ardında Rıhtım Caddesi’ne dek yürüdü. Eylemciler arasında yer alan hamile bir kadın ise tasavvufçu İnançer’e tepkisini karnına ‘diren hamile, diren erdem bebek’ yazarak ifade etti.

‘Burnu büyük değil karnı büyüğüm’, ‘Ay ay ıkınıyorum Tayyip senden sıkılıyorum’ ve ‘bu daha başlangıç mücadeleye devam’ sloganları atan kadınlı erkekli grup, Kadıköy Rıhtımı’na indiğinde ise Haydarpaşa Garı’nın özelleştirilmesini protesto eden grupla birleşti. İki grup birlikte Haydarpaşa Garı’na giderek eylemlerini gece yarısına kadar sürdürdüler.

CHP’den soru önergesi

İnançer’in sözlerine siyasi cenahta ilk tepki CHP’li milletvekillerinden geldi. CHP Manisa milletvekili Sakine Öz, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın cevaplaması talebiyle soru önergesi verdi. Önergede, TRT’nin haberciliğine yeni bir leke düştüğünü söyleyen Öz, programda hamile kadınlara ve ailelerine karşı ayrımcılık yapıldığını belirtti. Kadını baskılayan sözleri kınayan CHP Manisa milletvekili, programın sunucusu ve yorumcusunun TRT’de program yapmaya devam edip etmeyeceğini sordu.

MHP: ‘Bu zihniyet sorgulanmalı’

MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural ise TRT’nin Ramazan ayında ‘daha rahmani’ konulara yer vermesi gerektiğini söyledi. Vural, “Yorumcu estetik kaygısı duyuyormuş. Bu zihniyet sorgulanması gereken bir zihniyet. Hamile kadınları toplum dışında kalması gereken insanlar göstermek doğru değil. Bunun hamile kadınları rencide ettiğini düşünüyorum” dedi.

Sosyal medya üzerinden örgütlenen bir grup kadın ise cuma günü 13’te TRT’nin İstanbul’daki merkezinde protesto gösterisi düzenlemek için toplanma çağrısı yapıyor.

STÜDYO VOA

ABD’de düşmeyen enflasyon FED’e faiz indirtmedi – 1 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:30:56 0:00
XS
SM
MD
LG