Erişilebilirlik

Halktan IŞİD'e Karşı Mücadeleye Destek


Halktan IŞİD'e Karşı Mücadeleye Destek
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00

Başkan Obama’nın IŞİD’le mücadele stratejisini açıkladığı konuşma, milyonlarca kişiye ulaştı. Konuşma, Amerikan kamuoyunun IŞİD terör örgütüne karşı daha cesur ve sert bir dış politika izlenmesine sıcak baktığı bir dönemde gerçekleşti

Başkan Obama sert konuştu: ”Birçok kişinin IŞİD tehdidi yüzünden kaygılı olduğunu biliyorum. Amerika’nın bu tehditlere güçlü bir şekilde ve kararlılıkla karşılık vereceğini bilmenizi istiyorum.”

Başkan Obama’nın konuşması, kamuoyundan farklı tepkiler aldı.

Chery Ashcroft: ”Ortadoğu’daki varlığımızın Amerikan karşıtı duyguları daha ne kadar arttıracağını merak ediyorum. IŞİD’e müdahale sonrasında, 10 yıl içinde neler olacak?”

Stacia Lindsley, ”Eğer müdahale edeceksek edelim. Bu iş gereğinden fazla uzadı. Amerika’nın daha fazla kuvvet kullanmasını istiyorum” diyor.

John Miller, ”Umarım kara harekatı gerekmez çünkü kimsenin boşuna ölmesini istemiyorum. Her insanın ölümü büyük bir felakettir ancak eğer IŞİD öldürmeyi tercih ediyorsa hükümetimizin görevi bizi korumaktır” diyor.

Brookings Enstitüsü’nden Michael O’Hanlon’a göre Başkan Obama’nın kamuoyu desteği düşmüş olsa da dış siyaset değişikliği için halktan aldığı destek artıyor:

”Amerikalılar, arzu ettikleri yumuşak dış politikanın aslında işlemediğini anladı. Daha sert ve kararlı bir dış siyaset izlenmesi gerektiğini gördüler. Başkan Obama da şimdi dümeni o yöne çevirdi.”

Son kamuoyu yoklamalarına göre halk, IŞİD’e karşı daha cesur bir yaklaşım sergilenmesini destekliyor.

Wall Street Journal ve NBC televizyonunun anketine göre Amerikalılar’ın yüzde 61’i IŞİD’e hava saldırılarını onaylıyor.

Washington Post gazetesi ve ABC televizyonunun anketine göreyse halkın yüzde 71‘i Irak’a, yüzde 65‘iyse Suriye’ye hava saldırılarını destekliyor.

Pew Araştırma Merkezi’nin anketiyse Amerikan halkının yüzde 54‘ünün dış politikayı yeterince sert bulmadığını gösteriyor.

American Enterprise Enstitüsü’nden Karlyn Bowman’a göre, halk, iki Amerikalı gazetecinin IŞİD tarafından başlarının kesilerek öldürülmesine tepkili:

”Amerikan kamuoyu, IŞİD tehdidine açık şekilde tepki veriyor. Bu yeni ve çok tehlikeli bir terör örgütü hakkında henüz bilgi ediniyorlar. Terörle mücadelenin bir gecede kazanılamayacağının farkındalar.”

Başkan Obama’nın çizdiği yol açık: ”Güvenliğimiz ve güven içinde yaşamamız, Amerika’yı korumak için gerekeni yapmayı istemekten ve değerlerimizi savunmaktan geçiyor.”

IŞİD’le mücadele uzun sürecek. Şimdi Başkan Obama’nın karşı karşıya kaldığı soru, Amerika’nın IŞİD’le mücadelesinin nereye kadar gideceği ve kamuoyu desteğinin ne kadar süreceği.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG