Erişilebilirlik

Halep’te Rejim Güçleri İlerliyor


Suriye ordusu Halep’in doğusunda iki gün içinde muhaliflerin kontrolündeki ikinci yerleşim birimini de ele geçirdiğini açıkladı.

Yapılan açıklamada, Cumartesi günü alınan Hanano yanındaki Jabal Badro bölgesinin de Suriye ordusu ve müttefikleri tarafından alındığı belirtildi.

Suriye’nin Halep kentinde yüzlerce sivil rejim güçlerinin kontrolündeki bölgeye kaçıyor.

Merkezi İngiltere’de bulunan Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne göre 400 kişi rejim güçleri tarafından Cumartesi günü ele geçirilen Masaken Hanano’ya geçti, 30 ailenin de Kürtlerin kontrolündeki Şeyh Maksud’a gittiği belirtiliyor.

Suriye devlet medyası da yüzerce ailenin muhaliflerin kontrolündeki bölgelerden ayrıldığını kaydetti.

Suriye devlet televizyonu 5 yıldır ayrı kalan bir asker ile ailesinin birleşme anı olduğu belirtilen görüntüleri yayınladı. Habere göre aile Masaken Hanano’da mahsur kalmıştı.

Halep Suriye’deki savaştan önce ülkenin ticaret merkeziydi.

Rejim güçlerinin Ağustos ayında uygulamaya başladığı sert kuşatma nedeniyle kentte 275 bin kişinin zor koşullarda yaşam savaşı verdiği belirtiliyor. Birleşmiş Milletler gıda stokunun azaldığı uyarısında bulundu. Rejim güçlerinin uçakları tarafından yapılan hava saldırılarında da bölgede bütün hastaneler yıkıldı.

Birleşmiş Milletler’in çocuk ajansı, Suriye’de yaklaşık 500 bin çocuğun rejimin kontrolündeki bölgelerde kuşatma altında yaşadığını belirtti. Birçok çocuk da bombardımanlar nedeniyle yer altında yaşıyor.

UNICEF Direktörü Anthony Lake, “çocuklar öldürülüyor, yaralanıyor, okula gitmeye ya da oynamaya korkuyorlar, çok az gıda ve ilaçla yaşıyorlar, bu yaşam değil, birçoğu ölüyor” dedi.

Bu arada aktivistler, rejim ya da Rus hava saldırılarında onlarca sivilin öldüğünü kaydetti.

Yerel Koordinasyon Komitesi’ne göre Rus hava saldırısında Anjara kasabasında 15 sivil hayatını kaybetti, onlarcası da yaralandı.

Muhalifler Şam çevresinden çekiliyor

Bu arada muhalifler Şam’ın güneybatısındaki bir kasabada rejim ile varılan anlaşma gereği muhaliflerin kontrolündeki bölgelere güvenli geçiş karşılığında ağır silahlarını Suriye güçlerine teslim etti.

Rejim güçleri, Rusya’nın hava desteğinin yanısıra İranlı milislerin de desteğiyle başkentin çevresinde etkilerini artırmış durumda.

Birleşmiş Milletler 12 bin kişinin Şam’da Filistin mülteci kampının olduğu Han el Şih’de yıllardır kuşatma altında yaşadığını belirtiyor. Geçen ayki şiddetli çatışmalar ve hava saldırıları tahliye anlaşmasıyla son buldu.

Hizbullah’a göre Suriye ordusu, muhaliflerin ve ailelerinin bölgeden çıkartılmasına ve İdlib’e nakledilmesine Pazartesi başlayacak.

Suriye devlet medyasına göre ise Pazar günü 1270 kişi İdlib’e götürülecek. Gelecek hafta ise 3000-4500 kişi rejim güçlerinin kontrolündeki bölgelere taşınacak.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG