Erişilebilirlik

Halep’te Onlarca Ölü


Halep’te rejim güçlerince düzenlendiği belirtilen hava saldırılarında ilk belirlemelere göre 23 sivilin hayatını kaybettiği bildirildi.

Yerel yetkililer, Halep’in muhaliflerin kontrolündeki bölgelerine hava saldırıları düzenlendiğini kaydetti.

Merkezi İngiltere’de bulunan Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü şu an itibariyle 23 kişinin hayatını kaybettiğini açıklarken, ölü sayısının artmasını beklediğini belirtti.

Hastaneler ve kurtarma ekipleri ise, hayatını kaybedenlerin sayısını 43 olarak gösterdi.

Muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde tıbbi işleri yürüten Tıbbi Konsey üyesi Muhammed Zein Khandaqani, hastanelerin yaralılar nedeniyle dolup taştığını, birçok yaralının da tedavi noksanlığı nedeniyle yaşamını kaybetmesinin beklendiğini kaydetti.

Khandaqani, “bir yerde bu kadar çok insanın öldüğünü görmemiştim, bugün korkunç bir gün, bir saatten az sürede Rus uçakları 50’den fazla kişiyi öldürdü, 200’den fazlasını da yaraladı” dedi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, ateşkesin çöktüğü Pazartesi gününden bu yana 213 sivilin hava saldırıları ve bombalamalar nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı.

Rusya ve İran’a suçlama

Birleşmiş Milletler’de konuşan İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Rusya’nın Halep’te yardım konvoyuna saldırının ardından savaş suçu nedeniyle soruşturulması gerektiğini söyledi.

Johnson, Rusya hava kuvvetlerinin rastgele sivil konvoyu hedef alabileceğini söyledi. Rusya, 19 Eylül’deki saıdırıyı gerçekleştrdiği suçlamalarını reddediyor, bundan muhaliflerin ya da Amerikan insansız hava araçlarının sorumlu olabileceğini savunuyor.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean Marc Ayrault da Rusya ve İran’ın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’a şiddetin yayılmasını önlemek için baskı yapmamaları durumunda savaş suçundan suçlu olacaklarını kaydetti.

Ayrault, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde yaptığı konuşmada bugünün Birleşmiş Milletler için ‘gerçeklik anı’ olduğunu vurguladı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ndeki toplantı Rus hava destekli rejim güçlerinin Halep’e saldırılarını yoğunlaştırdığı sırada Amerika, İngiltere ve Fransa tarafından talep edilmişti.

‘Barış için müzakereler anlamsız’

Bu arada Suriye’deki muhaliflerin büyük bir bölümü barış için yürütülen uluslararası müzakereleri anlamsız olarak niteledi.

33 muhalif grup tarafından imzalanan bildiride rejim ve Rus hava saldırılarının durması, muhalif bölgelere uygulanan kuşatmanın kaldırılması çağrısı yapıldı. Açıklamada “bu koşullar altında müzakereler anlamlı ve yararlı değil” ifadesi yer aldı.

Gruplar, Rusya’nın herhangi bir müzakeredeki arabuluculuğunu kabul etmeyeceklerini belirtti, Rusya’yı ‘insanlara karşı işlenen suçlarda rejime ortak’ olarak niteledi.

Muhalifler, Pazar günü Halep’te önceki gün rejim güçlerine kaybettikleri bir bölgeyi yeniden ele geçirdi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi muhaliflerin artık sivillerin yaşamadığı eski Filistin mülteci kampı Handarat’ı aldığını kaydetti. Bölge, muhaliflerin önemli ikmal yolu olan Castello Yolu’na yakın.

Bu arada muhalifler Hama yakınlarında çok sayıda Alevi’nin yaşadığı Masyaf’ı bombaladı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG