Erişilebilirlik

Halep’te Çocuklar Öldü


Halep’te muhaliflerin rejim güçlerinin kontrolündeki bölgeyi bombalaması sonucu bir okuldaki 8 çocuk hayatını kaybetti, ağır bombardıman sonucu hastanelerin kullanılamaz hale geldiği Halep’in muhaliflerin kontrolündeki bölgede ise bir varil bombası bir aileden 6 kişinin ölmesine neden oldu.

Salı gününden buyana rejim güçlerinin muhaliflerin kontrolündeki kentin doğu kısmındaki direnci kırmak için başlattıkları saldırıda yüzlerce kişi yaşamını yitirdi.

Pazar günü rejim güçleri Halep’in kuzeyindeki Hanano bölgesine ilerleyerek muhaliflerin kuzey ve güney bağlantısını tehdit eder hale geldi.

6 yıldır devam eden savaşın en ağır bombardımanlarından birinde sivilller ağır kayıplar veriyor.

Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, rejim güçlerinin saldırısında klor gazı kullanıldığı iddialarını teyit etmedi. Şam, klor gazı kullandığı iddiasını reddediyor.

Örgüt, el-Fargan bölgesindeki Saria Hasoun Okulu’na düzenlenen saldırıda hayatını kaybeden 10 kişi arasında yaşları 6 ila 12 arasında değişen çocuklar olduğunu da kaydetti.

Halep’in doğusunda muhalif gruplardan birinin yetkilisi bölgede çalışır durumda olan hastane olmadığını söyledi. Dünya Sağlık Örgütü de bir gün önce bombalamalar nedeniyle bölgedeki tüm hastanelerde hizmetin durduğunu bildirmişti.

Salı gününden bu yana Halep’in doğusunda 240 kişi hayatını kaybetti.

De Mistura ve Muallim görüştü

Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura Suriye Dışişleri Bakanı Velid el Muallim ile görüştü.

De Mistura, muhalif grupların Halep’i terketmesi durumunda Şam’ın kentin doğusundaki yerel yönetimi tanımasını önerdi fakat Muallim bu öneriyi reddetti.

De Mistura, Halep’in özel bir durumu olduğunu vurguladı.

Muallim ise düzenlemenin gıda dağıtımını kontrol etmek için muhalif grupların isteği olduğunu ve muhaliflerin kentin doğusunda sivilleri rehin tuttuğunu savundu.

Amerikan Başkanı seçilen Donald Trump’tan beklentisinin sorulması üzerine Muallim, Trump’tan muhalif grupları silahlandırmasını durdurmasını, bölgedeki ülkelerin de böyle davranmasını sağlamasını istedi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG