Erişilebilirlik

Halep’in Doğusunda Yaşam Savaşı


Suriye’de rejim güçleri ve müttefikleri Halep’te günlerdir devam eden yoğun hava saldırılarının ardından muhaliflerin elinde bulunan kentin kuzeyine doğru ilerliyor.

Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü ve devlet televizyonu, Suriye ordusu ve müttefiklerinin kentin güneyinden kuzeyine doğru ilerlediğini belirtti.

Örgütün açıklamasında, muhalifler ve rejim güçleri arasında kenti ikiye bölen cephe hattında şiddetli çatışmalar olduğu belirtildi.

Rusya ve Suriye’nin yoğun hava saldırıları Halep’in doğusundaki hastanelere ve su kaynaklarına zarar vermiş durumda.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Mun’un insani yardımlardan sorumlu yardımcısı Stephen O’Brien, doğu Halep’in durumundan endişe duyduğunu söyledi. O’Brien çatışmaların durması, yardımın bölgelere ulaşması ve tıbbi yardıma ihtiyacı olanların bölgeden tahliye edilmesi çağrısı yaptı.

O’Brien, “Sağlık sistemi tamamen çökmek üzere, hastalar geri gönderiliyor ve ilaç yok. Temiz su ve gıda tükenmek üzere, acil tıbbi yardıma ihtyiacı olanların sayısının artması bekleniyor” diye konuştu.

Cumartesi günü Halep’in doğusundaki en büyük travma ve yoğun bakım merkezi hava saldırıları nedeniyle oldukça zarar görmüş ve kapanmak zorunda kalmıştı. Saldırıda 2 hasta da hayatını kaybetmişti.

Hastaneye kısmen destek olan Suriyeli Amerikan Tıp Topluluğu adlı kuruluş, hastanenin sadece üçü bu hafta olmak üzere Temmuz ayından bu yana 7 defa vurulduğunu açıkladı.

Hastane çalışanlarından Muhammed Ebu Rajab, Halep’teki durumun kötünün de ötesinde olduğunu söyledi. Rajab, “insanlar enkaz altında, bombalama nedeniyle onlara ulaşamıyoruz, bombalamanın durması için yardım istiyoruz” dedi.

Halep’in doğusunda sadece 5 hastanenin faaliyet gösterebildiği belirtiliyor.

Şam’dan muhaliflere güvenli çıkış garantisi

Suriye Ordusu, muhaliflerin Halep’in doğusundan çıkması gerektiğini belirtti ve bunun için güvenli geçiş bölge vaadinde bulundu.

Devlet ajansı SANA tarafından duyurulan bildiride “Ordu komutası Halep’in doğusundaki bütün silahlı savaşçılara bölgelerini terketmesi ve sivillerin normal yaşamlarına dönemlerine izin verilmesi çağrısı yapıyor” ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, “Rus ve Suriye ordusu savaşçılar için güvenli geçişi garanti edecek ve ihtyiaçları olan yardımı yapacak” denildi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG