Erişilebilirlik

Halep’te Çatışmalar Yoğunlaşıyor


Muhalifler Halep’i tamamen kontrol altına alacaklarını belirtirken, Şam, muhaliflere daha fazla hava saldırıları ile karşılık veriyor.

Çatışmalar, muhaliflerin 3 haftalık rejim kuşatmasını kırmasının ardından şiddetlendi.

Şam rejimi de Halep’i tamamen kontrol altına almak istiyor.

San Francisco Üniversitesi’nden Stephen Zunes’a göre bu durum Suriye rejimi için geçici ya da kalıcı bir durum olsa da, Şam, geçen 5 yılda büyük sivil kayıplara neden olan ağır hava bombardımanına devam edecek.

Birleşmiş Milletler geçen hafta Halep’te 250 bin kişinin mahsur kaldığını tahmin ettiğini açıkladı. Halep’teki durum Suriye’nin diğer bölgelerindeki duruma benziyor. Kuşatma altındaki bölgelerde insanlar tıbbi yardıma ve gıdaya ulaşamıyor.

Zunes’a göre farklı dini ve etnik gruplar savaş nedeniyle bitkin durumda.

Bu arada, İran medyası, Lübnan ve Irak’tan İran’ın desteklediği militan grupların Halep’e yüzlerce takviye gönderdiğini yazdı.

En az dört grup olarak nitelendirilen takviyeler “elit” olarak nitelendiriliyor ve Esat güçlerine destek vermeleri bekleniyor.

Muhalifler, Cumartesi günü Halep’teki Şam rejiminin kuşatmasını kırmış, ardından da yoğun hava saldırıları başlamıştı.

İran Fars Haber Ajansı, Hizbullah’ın Radwan Bölümü’nden militanları Halep’te rejim askerlerinin bulunduğu bölgeye yerleştirdiğini belirtti.

İran’dan gelen takviyelerin de Irak üzerinden Suriye’ye ulaştıkları belirtiliyor. Bir yetkili 1000 savaşçının Pazar günü Suriye'ye konuşlandırıldığını kaydetti. El-Nujaba militanları ise 2000 savaşçılarının konuşlandırıldığını kaydetti.

Halep için mücadele kenti Suriye’deki iç savaşta en fazla savaşçının seferber edildiği bölgelerden biri haline getirdi. Muhaliflerin 5 ila 8 bin arasında savaşçısı olduğu belirtiliyor.

Şam rejimi yanlısı El-Watan gazetesi çekilmek zorunda kaldığı bölgeleri geri almak için gerekli takviyelerin yapıldığını duyurdu.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG