Erişilebilirlik

Halep'te Ateşkes Uzatıldı


Halep’te mevcut ateşkesin 72 saat daha uzatılması, savaştan başını kaldıramayan halka bir nebze de olsa soluk aldırmış durumda.

Ateşkesin bugün yürürlüğe girmesinin ardından insanlar terk etmek zorunda kaldıkları evlerine dönebildi, okullar yeniden açıldı ve ticari faaliyetler az da olsa başlayabildi.

Halep günlerdir Rusya destekli Esat rejimiyle muhalefet arasındaki çatışmalarla boğuşuyordu. Merkezi ingiltere’de bulunan Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne göre çatışmalarda 57’si çocuk 300 sivil hayatını kaybetti.

Amerika, Halep’te ateşkesin uzatılmasını memnunlukla karşılamakla birlikte, kapsamlı sonuçlar görebilmeyi tercih ediyor. Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, ulaşmak istedikleri hedefin, ateşkese uyma süresini hesaplamak zorunda kalmadıkları bir aşama olduğunu söyledi.

Ateşkesin uzatıldığını ilk Rusya Savunma Bakanlığı açıklamıştı.

Amerikalı sözcü Kirby de yerel düzeyde ateşkes sağlanması konusunda Rusya’yla gelecekte birlikte çalışma düşüncesini göz ardı etmedi.

Halep'in Esat rejiminin kontrolundaki Muhafaza semtinde roket saldırılarıyla vurulan hastanenin enkazı
Halep'in Esat rejiminin kontrolundaki Muhafaza semtinde roket saldırılarıyla vurulan hastanenin enkazı

Amerika ve Rusya, Suriye görev gücüne ortak liderlik ediyor. Ateşkes sağlamak için bir yandan Moskova müttefiki olduğu Esat rejimi üzerindeki nüfuzunu kullanmaya çalışırken, Amerika da destek verdiği ılımlı muhalefete bağlı silahlı güçleri ikna etmeye çalışıyor.

İki ülke geçen hafta Lazkiye ve Şam’ın Doğu Guta banliyösünde geçen hafta yerel çaplı ateşkes ilan edildiğini açıklamıştı. Yerel düzeyde ateşkes girişimleri Şubat ayında tüm ülkede ilan edilen genel ateşkesi hala canlı tutmayı amaçlıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG