Erişilebilirlik

Halep İçin Acil Toplantı Çağrısı


Halep'te hem çatışmaların şiddeti de ölü sayısı da artıyor. BM Güvenlik Konseyi Daimi Üyeleri Fransa ve İngiltere, hem muhalifler hem de rejim ordusu tarafından bombardımana tutulan Halep kentinde şiddetin son bulması için Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağırdı. Fransa ayrıca Suriye'ye Uluslararası Destek Grubu'nun toplanması çağrısı yaptı.

Fransa'nın BM Daimi Büyükelçisi François Delattre, İngiltere büyükelçisi ile birlikte BM Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağırdıklarını duyurdu. Delattre, saldırılarla kanayan Halep'i 1990'lı yıllarda Bosna Savaşı sırasında Sarayevo'ya benzeterek, "Esat rejimine direniş nedeniyle ikiye bölünen kentte çıkarlar çok büyük. Bir kaç gündür yaşananlar Halep'te sivilleri hedeflemektedir ve barış görüşmelerini, dolayısıyla Suriye'nin geleceğini çıkmaza sokan seviyeye ulaşmıştır. Halep yanıyor, bu konu öncelikli ve acil olarak ele alınmalı," dedi.

Suriye'de 2012'den bu yana muhalifler ve rejim yanlıları olmak üzere ikiye bölünen Halep kentinin özellikle batısı hafta sonundan bu yana muhaliflerin yoğun havan topu atışına maruz kalıyor. Bombardımandan bölgedeki Al-Dabit özel hastanesinin kadın doğum servisi de payını aldı. Resmi haber ajansı SANA bu saldırıda 3 kişinin öldüğünü, 17 kişinin ise yaralandığını bildirdi.

Kızılhaç Uluslararası Komitesi (CICR) de, hastanenin, kentte son bir haftada yok edilen altıncı sağlık merkezi olduğunu bildirdi. Suriye İnsan Hakları Gözlem örgütü, Pazartesi gününden bu yana 19 kişinin bu bölgedeki saldırılarda yaşamını yitirdiğini, 80'den fazla kişinin de yaralandığını açıkladı.

Bu arada BM Güvenlik Konseyi, Suriye, Yemen ve Afganistan'da hastanelerin hedef alınması üzerine, çatışmalarda sağlık memurları ile tıbbi merkezlerin korunması gerektiği yönünde bir karar çıkararak "Bu tarz saldırıların savaş suçu oluşturabileceğini" hatırlattı.

Suriye ordusu, saldırıların El Nusra Cephesi, Ahrar El Şam ve Şeh Al-İslam adlı muhalif gruplardan geldiğini açıkladı.

Halep'in batısına Suriye rejimi tarafından 30 Nisan'dan bu yana düzenlenen hava operasyonlarında da çok sayıda sivilin yaşamını yitirdiği belirtildi. Halep'in doğusundaki bombardımanlarda da El-Hods hastanesi hedef alındı, 55 sivil, doktor ve hastane görevlisi yaşamını yitirdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG