Erişilebilirlik

Halep'teki Çatışmalar İkinci Gününde


Suriye'nin en büyük kentindeki çatışmalar devam ederken binlerce sivil, komşu Lübnan ve Irak’a sığınıyor

Suriye ordusu ve isyancılar arasında Halep’teki çatışmalar ikinci gününe girerken binlerce Suriyeli sivil, komşu Lübnan ve Irak’a sığınıyor.

Muhalefet eylemcileri, Suriye’nin en kalabalık kentindeki çatışmaların şimdiye kadarki en sert şiddet olayı olduğunu bildiriyor. Halkı direnişçilere destek vermeyen Halep şimdiye kadar tüm ülkeyi saran şiddet olaylarından uzak duruyordu.

Başkent Şam’daki çatışmaların durulduğu, ancak sokaklarda hala cesetler bulunduğu bildiriliyor.

Birleşmiş Milletler tahminlerine göre dün 30 bin Suriyeli sınırdan Lübnan’a geçti. Iraklı yetkililer de Şam’dan havayoluyla bin kişinin geldiğini, binlerce kişinin de karayoluyla sınırdan ülkeye girmeye çalıştığını bildirdi.

Türkiye’de ise şu anda 43 bin kayıtlı Suriyeli mülteci bulunuyor. Ancak çok sayıda kişinin sınırdan Türkiye’ye kaçak geçiş yaptığı belirtiliyor.

İsyancılar sınır kapılarını ele geçirmeye çalışırken, Cilvegözü sınır kapısının karşısındaki Bab el Hava sınır kapısının kontrolü isyancıların elinde bulunuyor.

Bu arada Türkiye tırlarının saldırıya uğrayıp yakılmasının ardından Cilvegözü kapısını tek yanlı olarak kapatma kararı aldı.

Dün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde oylanan Suriye karar tasarısı yine daimi üyeler Rusya ve Çin tarafından veto edildi. Ancak Konsey dün Suriye’de bulunan ateşkes gözlemci ekibinin görev süresini son kez bir aylığına uzattı. Bu sürenin savaş bölgesine bulunan gözlemcilerin ülkeden çekilmesine yeteceği bildiriliyor.

Silahsız Barış Gücü birliklerinden oluşan 300 kişilik gözlemci ekibi, uluslararası temsilci Kofi Annan’ın iki ay önce taraflara sunduğu ateşkesi gözlemlemekle sorumluydu, ancak ateşkes hiçbir zaman yürürlüğe girmedi.

Geçen yıl Mart ayında demokrasi yanlısı eylemlerin Esad rejimi tarafından sert bir şekilde bastırılmasının ardından patlak veren şiddet olaylarında şu ana kadar en az 17 bin kişinin öldüğüne inanılıyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG