Erişilebilirlik

Hakkı Keskin: 'Türkiye'de İfade Özgürlüğü Tehdit Altında'


Hakkı Keskin: 'Türkiye'de İfade Özgürlüğü Tehdit Altında'
Hakkı Keskin: 'Türkiye'de İfade Özgürlüğü Tehdit Altında'

Avrupa Parlamentosu’nun her yıl hazırladığı Türkiye raporu bu kez içerdiği sert uyarılarla dikkati çekiyor. Raporun en sert bölümünü basın özgürlüğü konusundaki uyarılar oluşturuyor. Bu arada Avrupa ülkelerinde milletvekili olan çok sayıda Türkiye kökenli ortak bir çağrı yaparak, basın ve ifade özgürlüğü ile ilgili kaygılarını dile getirdi.

Yaşadıkları Almanya, Danimarka, İsviçre ve Avusturya gibi ülkelerin parlamentolarında milletvekiliği yapan ya da geçmişte parlamenter olan toplam 13 Türk kökenli siyasetçinin imzasını taşıyan çağrı, ‘Türkiye`de basın ve ifade özgürlüğü ciddi bir tehdit altındadır. Hükümeti eleştiren gazeteciler, özel mahkemeler yoluyla tutuklanmakta, korkutulmak ve yıldırılmak istenmektedirler’ sözleriyle başlıyor. Söz konusu siyasetçiler, ifade ve basın özgürlüklerinin kısıtlandığını savunarak, hükümetin muhalefet üzerinde baskı uygulayarak, eleştirileri engellemeyi hedeflediğini öne sürüyor. Çağrının altına imza atan Federal Alman Parlamentosu eski milletvekillerinden Profesör Hakkı Keskin, Avrupa ülkelerinde aktif Türk kökenli siyasetçilerin Türkiye’ye olan duygusal bağlarının kopmadığını, bu nedenle ülkedeki gelişmeleri kaygıyla izlediklerini belirtiyor.

Hakkı Keskin, bu çağrıyla Türkiye’deki gelişmelerin AB ile olan sürece olumsuz yansımasını da dile getirmeyi hedeflediklerini anlatıyor.

Türkiye'nin basın ortamında kaydadeğer gelişmeler olduğuna dikkati çeken Hakkı Keskin ve diğer milletvekilleri, çağrılarında özellikle Avrupa ülkelerindeki basını ve gazetecilerin çatı örgütlerini gelişmeleri titizlikle izlemeye çağırıyor.

Son olarak Alman hükümetinin İnsan Hakları ve İnsani Yardım Sorumlusu Markus Löning, Türkiye’nin basın özgürlüğü konularındaki eksikliklerini eleştirdi. Türkiye’de Ergenekon soruşturması kapsamında gazeteciler Ahmet Şık ve Nedim Şener’in tutuklanarak, Silivri Cezaevi’ne gönderilmesi sonrasında da Alman Gazeteciler Birliği bir açıklama yaparak Türkiye’de basın özgürlüğünden sözedilemiyeceğini belirtmişti.

XS
SM
MD
LG