Erişilebilirlik

Hakaret Şüphelisi Onur Kılıç Neden Tutuklu?


Türkiye’de ifade özgürlüğü açısından siyasi içerikli bir dava olarak değerlendirilen ve İzmirli Onur Kılıç’ın tutuklanmasıyla sonuçlanan yargı sürecinde savcılık günlerdir iddianame hazırlamadı. Davacı, Kılıç’ın kendisine hakaret ettiğini iddia eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan. Davalı Onur Kılıç ise iddianame hazırlanmadığı halde hala “tutuklu”.

Durumu Amerika’nın Sesi’ne değerlendiren Kılıç’ın avukatı Cemal Doğan, “Maalesef müvekkilimiz, davacı Erdoğan olduğu için iddianame hazırlanma aşamasında tutuklu, çünkü amaç Onur Kılıç’a siyasi ders vermektir” dedi.

Uluslararası Af Örgütü son 1 haftadır “Onur Kılıç İçin Acil Eylem Çağrısı” ile İzmir’deki yargı sürecine dikkatleri çekmeye çalışıyor. Ancak 12 Şubat’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a “Hırsız Katil Erdoğan” sloganıyla hakaret ettiği gerekçesiyle tutuklanan Onur Kılıç, sadece hakaret suçu işlediği iddia edilmesine karşın halen tutuklu bulunuyor.

Birleşik Haziran Hareketi temsilcisi Onur Kılıç ile ilgili süreç, 11 Ocak’ta İzmir’de zorunlu din eğitimi protestosunda, “Hırsız Katil Erdoğan” sloganı atması gerekçesiyle 12 Şubat’ta gözaltına alınmasıyla başladı. İzmir Cumhuriyet Savcılığı, aynı gün Kılıç’ın tutuklanmasına hükmetti. Bu arada 16 Şubat’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan adına avukatı Ahmet Özel de Kılıç’tan şikayetçi oldu. Kılıç’ın avukatları, hukuken sadece şüpheli konumu da anımsatılarak yapılan tüm serbest bırakılması yönündeki başvurularına ise ret yanıtı aldı. İzmir 5. Sulh Ceza Mahkemesi’nin ilk gün verdiği tutuklama kararına, İzmir 6. Sulh Ceza Mahkemesi’nde itiraz yapıldı. Ancak Mahkeme, Kılıç’ın sadece hakaret şüphelisi olmasına karşın yargılama sürecinde tutuklu kalmasına karar verdi. Ardından İzmir Cumhuriyet Savcılığı’na başvuruldu ve iddianame hazırlığı süresince Kılıç’ın serbest bırakılması talep edildi. Ancak savcılıktan ret geldi.

Kılıç’ın Avukatı Cemal Doğan, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, “Türk Ceza Kanunu’ndaki Cumhurbaşkanı’na hakaret düzenlemesinden dolayı müvekkilimiz Onur’un tutuklu bekletilmesi, sadece siyasi tavır ile açıklanabilir. TCK uyarınca savcılık tarafından iddianame hazırlanması bir hukukçu olarak samimiyetle söylüyorum sadece yarım saatlik iştir. Ama Onur, 13 gündür tutuklu ve ortada halen iddianame görünmüyor” dedi.

Yerelde tüm hukuki yolları tüketmeleri üzerine “acil talepli” olarak geçtiğimiz Pazartesi günü Anayasa Mahkemesi’ne başvurduklarını anımsatan Doğan, Anayasa Mahkemesi’nin Onur Kılıç’ın en temel insan hakkı olan özgürlüğünden yoksun bırakıldığını dikkate almasını beklediklerini söyledi. Doğan, eğer Anayasa Mahkemesi aciliyeti dikkate almazsa Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuracaklarını, ancak her geçen gün Onur Kılıç’ın özgürlüğünden mahrum bırakılmış olacağını ifade etti.

Türkiye’deki Onur Kılıç dosyasına artık sadece siyasi cezalandırma süreci olarak bakmak gerektiği yönündeki görüşünü paylaşan Avukat Doğan, “Öyle görünüyor ki amaç Onur’a siyasi ders vermektir. Bu nedenle günlerdir iddianame hazırlanmıyor. Onur’a dersini vermek için de ellerinden geldiğince tutuklu bekletilecek” diye konuştu.

Bu arada CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu da, Buca Cezaevi’nde tutuklu olan Onur Kılıç’ı ziyaret etti. Moroğlu, ziyaretiyle ilgili açıklamasında, “Devlet yöneticilerine yönelik eleştirilerin artık suç kapsamından çıkarılması gerekiyor. ABD’de bir protestocu Obama’ya ‘Şımarık veletler gibi davranma’ diyor, suç olmuyor Freedom Plaza önünde Bush, Cheney ve Rumsfeld için 'savaş domuzları' yazılı pankart açıldı, soruşturma açtırmak hiçbir devlet yöneticisinin aklına bile gelmedi. Onur Kılıç'ın, AKP iktidarına karşı yürüttüğümüz mücadelenin içindeki yerini en kısa zamanda almasını diliyorum” dedi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG