Erişilebilirlik

Haiti'de Depremin Yıldönümünde Ciddi Sorunlar Devam Ediyor


Haiti'de Depremin Yıldönümünde Ciddi Sorunlar Devam Ediyor
Haiti'de Depremin Yıldönümünde Ciddi Sorunlar Devam Ediyor

12 Ocak, Haiti’de 250 bin kişinin ölümüne yol açan ve başkent Port Au Prince’i yerle bir eden depremin birinci yıldönümüydü. Depremden bir yıl sonra ülkede yeniden yapılanma çalışmaları çok yavaş ilerliyor. Milyonlarca kişinin hala kalacak yeri yok. Kolera salgını binlerce kişinin hayatına mal oldu. İlk tur cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili usulsüzlük soruşturması sürüyor.

Başkentin sadece yüzde beşlik bir kesiminde enkaz kaldırma çalışmaları tamamlanabildi. Birçok cadde enkaz yüzünden hala trafiğe kapalı. Çadır kentlerde bir milyondan fazla Haitili yaşıyor. Cumhurbaşkanlığı sarayının önüne kurulan Champs de Mars adlı çadır kentteki görüntüde bir değişiklik yok.

33 yaşındaki Jacques Pierre bir yıldır çadırda yaşıyor. İşsiz olan Pierre yardım örgütlerinin dağıttığı gıda kuponları ve komşularının yardımıyla geçiniyor. Pierre şöyle konuşuyor:

"Buraya gelip bize yardım edecek kimse yok. Durumumuz çok umutsuz."

Çadır kamplar özellikle kadınlar için çok tehlikeli. Uluslararası Af Örgütü kadınlara yönelik şiddet ve cinsel tacizin giderek arttığını bildiriyor. 20 yaşındaki Manuella Laurent bir süre önce üç silahlı erkeğin kapısına dayanarak ahlaksız tekliflerde bulunduklarını söyledi. Olayı duyan komşular saldırganları son anda korkutarak kaçırmayı başarmış.

Sefalet yetmezmiş gibi kolera salgını da 3 bin 500 kişinin ölümüne yol açtı. Yetkililer salgının hafiflemeye başladığı konusunda iyimser. Doktor Karine Nordstrand Port Au Prince’teki Sınır Tanımayan Doktorlar Merkezi’nde kolera hastalarını tedavi ediyor. Doktor şunları söylüyor:

"Geçen hafta her gün 40-50 yeni hastaya bakıyorduk. Şu anda hasta sayısı 120. Noel zamanı yeni hasta sayısı günde 110 civarındaydı. Hasta sayısının azaldığı bir gerçek."

Günlük protesto gösterileri halktaki huzursuzluğun göstergesi. Preval’e son diye bağıran göstericiler, devlet başkanının Kasım ayındaki seçimlerde yolsuzluk yaptığını öne sürüyor. Port Au Prince’in eski belediye başkanı ve muhalefet liderlerinden Evans Paul, Preval hükümetini ve ülkedeki siyasi süreci suçluyor.Paul şunları söylüyor:

"En büyük sorun iyi bir yönetim olmaması. Hükümet halkın sorunlarını çözmeye çalışacağına enerjisini iktidarda kalmak için harcıyor."

Bazılarına göre durum o kadar basit değil. Uluslararası Kızıl Haç Örgütü’nden Matthew Cochrane başkentte 360 geçici barınak inşa etmiş. Cochrane, hükümetin depremde altüst olduğunu, işçilerin öldüğünü, ofislerin yıkıldığını ve kayıtların kaybolduğunu söylüyor. Barınakları inşa ettiği alanın tapusunu alabilmek bile çok karmaşık bir süreç. Bu tür sorunlar hükümetin işleyişini aksatıyor. Cochrane şöyle konuşuyor:

"Yapmak istediğiniz en son şey bir inşaat projesini bitirdikten sonra tapu sorunuyla uğraşmak. Bir tarla sahibi kapınıza dayanıp binaları yıkmanızı isteyebilir."

Cochrane siyasi süreçte belirsizliğin giderilmesiyle yeniden yapılanmanın hızlanacağına inanıyor:

"Ülkenin gidişatını belirlemek için güvenilir bir merkezi hükümete ihtiyaç var. Hükümet uluslararası toplum için de güvenilir bir ortak olabilmeli."

Haiti uzun sürecek siyasi bir belirsizlikle karşı karşıya. Seçim Konseyi, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunu da erteleyeceği sinyali verdi. Konsey Amerika Devletleri Orgütü’nün birinci turla ilgili soruşturmayı tamamlamasını bekleyecek. Seçimlerin tamamen iptal edilmesi de mümkün görünüyor.

XS
SM
MD
LG