Erişilebilirlik

Haitili Çocuklar Sokaklarda Yaşıyor


Haitili çocuklar Ocak ayındaki depremin ardından sokaklarda yaşam mücadelesi veriyor

Haiti’de nüfusun yüzde 45’ini çocuklar ve gençler oluşturuyor. Ocak ayındaki depremle büyük sarsıntı geçiren çocukların birçoğu, ne yazık ki ailelerini de kaybetti. Şanslı olanlarsa yakınlarının yanına sığındı. Ancak depremden sonra evsiz ve ailesiz kalan çocukların çoğu sokaklarda yaşıyor ve hayat mücadelesi veriyor. Haiti’de zaten sayıları çok yüksek olan sokak çocuklarına her geçen gün yenileri ekleniyor.

Başkent Port au Prince’deki sokak çocukları arasında, yaşam mücadelesiyle ilgili bir rap şarkısı son aylarda çok popüler. Her gün yaklaşık 30 çocuk, şarkıyı kaydetmelerini sağlayan 32 yaşındaki Jimmy Bonhomme’un evinde toplanıyor. Sokaklarda büyüyen Bonhomme, çocuklara, günde yedikleri tek öğün yemeği veriyor. Bonhomme şunları söylüyor:

“Sokak çocuklarına bakmak benim işim, tutkum. Kendimi bu iş için görevlendirilmiş gibi hissediyorum.”

Birleşmiş Milletler’in tahminlerine göre, Ocak’taki depremden önce Port au Prince’te 10 bin sokak çocuğu vardı. Depremden sonra bu sayının arttı. Sokak çocukları, günlerini para ve yiyecek dilenerek geçiriyor. Yıllardır sokak çocuklarıyla ilgilenen dinadamı Joseph Constant, çocukların perişan ve umutsuz bir hayat yaşadığını söylüyor:

“Çocuklar ya sokaklarda ölecek, ya da insan tacirlerinin eline düşecek. Bu çocukları kimse düşünmüyor. Sokaklarda ölme olasılıkları yüksek. Cinsel taciz ve tecavüze uğruyorlar. Ya da suç dalgasının bir parçası haline geliyorlar.”

Sokaklarda yaşarken hiç işlemediği suçlar yüzünden yedi kez tutuklanan Bonhomme, şimdi kendisini sokak çocuklarını korumaya adamış. Bonhomme şöyle konuşuyor:

“Sokaklarda bazen iyi, bazen de kötü günler yaşanır. Ancak en kötüsü, haklarınızı koruyacak birinin olmamasıdır. İşte bunun için kendimi bu çocuklara adadım.”

Bonhomme, yemeği bir şartla veriyor. Yemek yemek isteyen çocuklar her sabah Bonhomme’la saat 7’yle 10 arasında ders çalışmak zorunda. Mahallede Bonhomme’a derslik sıralarını ve bağışlanan malzemeleri depolaması için küçük bir bina ayrılmış. Bonhomme’un çocuklara ilk öğrettiği şey, isimlerini yazmak. Okuma-yazma oranı yüzde 50 olan bir ülkede bu büyük bir başarı. Bonhomme çocukların okuyup meslek sahibi olduklarını görmek istiyor:

“Bu çocukların toplumda iyi yerlere geldiklerini görmek istiyorum. Doktor ya da avukat olsunlar istiyorum.”

Dersten sonra çocuklar dilenmeye gidiyor. Paralarının bir kısmını yiyecek alması için Bonhomme’a veriyorlar. Bonhomme’un çabaları boşa gitmiyor. Büyükannesi öldükten sonra sokağa düşen David Camille, çeteler tarafından vurulmuş, bir aracın çarpması sonucu yaralanmış. Baba dediği Bonhomme’un, yaşamındaki tutunacak tek dal olduğunu söylüyor.

“Babamız bizim için çok şey yapıyor. İhtiyacımız olan hemen herşeyi veriyor. Onun istemediği şeyler yaptığımızda bize kızıyor. Ancak bu, bizi sevmesine ve ihtiyaçlarımızı karşılamasına engel değil.”

Haiti’de yetkililer, depremden sonra kaç çocuğun sokaklara düştüğünü belirlemenin imkansız olduğunu söylüyor. Çocuklar, hükümetin yetimhanelerinde yaşamak istemediklerini, Baba dedikleri Bonhomme’un sağladığı özgürlük ve rahatı tercih ettiklerini söylüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG