Erişilebilirlik

Katar, Haşimi'yi İade Etmiyor


Katar, Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık el-Haşimi’yi iade etmeyi reddetti.

Dışişlerinden sorumlu Devlet Bakanı Halid el-Attiye, Irak’ın talebini yerine getirmeyeceklerini açıkladı.

Bağdat hükümeti, Katar’dan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık el-Haşimi’yi geri göndermesini istemişti.

Kuzey Irak’taki özerk Kürt bölgesine sığınan Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı El- Haşimi Pazar gününden beri Katar’da bulunuyor.

Irak Başbakan Yardımcısı Hüseyin el-Şahristani, Katar’ın Tarık el-Haşimi’yi kabul etmesinin kabul edilemez olduğunu ve geri göndermesi gerektiğini söylemişti.

Sünni olan Haşimi, Şii ağırlıklı hükümet tarafından terör ve suikast eylemleri planlamakla suçlanması üzerine çıkarılması üzerine Kürt bölgesine kaçmıştı.

Hakkında tutuklama emri çıkarılan el-Haşimi, Aralık ayından beri Kuzey Irak’ta saklanıyordu.

Haşimi’nin bürosu tarafından yapılan açıklamada el-Haşimi’nin Katar’da birkaç gün kaldıktan sonra başka ülkeleri de ziyaret edeceği sonra yine Kuzey Irak’taki konutuna döneceği belirtilmişti.

Haşimi hakkında çıkarılan tutuklama emri Irak’ta binlerce kişinin öldüğü çatışmalardan sonra varılan mezhepler arası uzlaşmayı tehlikeye sokmuştu.

Son haftalarda Sünni milletvekillerini parlamento boykotundan vazgeçmesiyle gerginlik bir ölçüde azalmış ancak Haşimi adil biçimde yargılanmayacağını önesürerek Bağdat’a dönmemişti.

Özerk Kürt Yönetiminin Haşimi’ye sığınma hakkı vermesi, Şii başbakan Nuri el-Maliki’nin sert eleştirilerine yol açmış bulunuyor.

XS
SM
MD
LG