Erişilebilirlik

Hagel’ın Bakanlığı Artık Senato’ya Kaldı


Chuck Hagel
Chuck Hagel

Senatosu’nda Silahlı Hizmetler Komisyonu, Chuck Hagel’ın Savunma Bakanlığı adaylığını onayladı

Senato Silahlı Hizmetler Komisyonu Başkan Barack Obama’nın Savunma Bakanlığı’na aday gösterdiği Chuck Hagel’ı 14’e 11 oyla onayladı. Oylama Hagel’ın adaylığının tüm Senato tarafından da onaylanmasının yolunu açıyor.

Geçen hafta Silahlı Hizmetler Komisyonu’ndaki oturuma katılan Hagel, eski partilileri tarafından geçmişte izlediği politikalar yüzünden soru yağmuruna tutulmuştu.

66 yaşındaki eski Nebraska senatörü Cumhuriyetçi olmasına rağmen adaylığıyla kendi partisinin tepkisini çekti. Silahlı Hizmetler Komisyonu’ndaki bazı senatörler Hagel’ı yeterince İsrail yanlısı olmamakla ve İran’a karşı yeterince sert bir tutum izlememekle suçluyor.

Geçen hafta komisyonda sert eleştirilere ve sorgulamaya hedef olan Hagel o günkü konuşmasından dolayı da eleştiri yağmuruna tutuldu. Adaylığını destekleyen Demokrat Partililer bile Hagel’ın ifade verdiği gün hazırlıksız olduğunu söylemişti.

Senato Silahlı Hizmetler Komisyonu’ndaki son toplantı da iki parti arasında tartışmalara sahne oldu. Cumhuriyetçi Partililer, ayrıca Hagel’in George W. Bush döneminde Irak’ta asker arttırma politikasına karşı çıkmasını eleştiriyor. Hagel’in adaylığına en sert çıkan senatörlerden Lindsey Graham çok çeşitli konularda bu kadar hata yapan insanın az olduğunu söyledi.

Komisyon Başkanı Demokrat Partili Carl Levin, Hagel’in madalya kazanmış bir Vietnam muharibi olduğunu hatırlatarak adayı övdü. Hagel’in adaylığının hızla onaylanmasını isteyen Levin Hagel’in savunma bakanlığı için gerekli deneyime sahip olduğunu savaşta ve barışta kanıtladığını söyledi.

Toplantıda tartışmanın hararetlendiği anlar da oldu. Senatör Ted Cruz ve Senatör James Inhofe, Demokrat Partili senatörlerle tartışmaya girdi. Ted Cruz Hagel’in komisyona yalan söylediğini iddia ederken James Inhofe, Hagel’in İran’a yakın olduğunu ve bunun nedeninin de İran’ın Hagel’ın savunma bakanlığına destek çıkması olduğunu iddia etti.

Hagel’in adaylığının Senato’da bugün oylanması bekleniyor. Ancak bazı Cumhuriyetçi senatörler, “filibuster” denilen ve oylama oturumlarını konuşarak uzatmayı mümkün kılan bir süreçle oyalayabileceklerine işaret ediyor. Ancak şimdiye kadar hiçbir Cumhuriyetçi Partili oyu açıkça engelleyeceğini açıklamadı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG