Erişilebilirlik

Habur Sınır Kapısı’nda Cenaze Krizi


Suriye’nin Rojava bölgesinden Irak Kürt Bölgesinde getirilen cenazeler, buradan da Habur Sınır Kapısına gönderildi. Türkiye’ye geçirilmesi beklenen cenazelerin Türkiye’ye girişine izin verilmedi. Aileleri aralarında YPG’nin Alman üyesi Kevin Joschu’nun da bulunduğu cenazeleri almak için günlerdir sınır kapısında bekliyor.

İnsan Hakları Derneği (İHD) cenazeleri almak için Şırnak Valiliği, Başbakanlık, İçişleri Bakanlığı ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu’na başvurdu. Ancak bütün başvurulardan olumsuz yanıt aldı.

İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, suç duyurusunda bulunduklarını söyledi. Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Bilici,”Şırnak Valisi ile görüştük ve ondan rica ettik. Bütün sorumluluğu üzerimize alıyoruz cenazeleri almak istediğimiz söyledik. Ama kendisi ‘benim yapabileceğim bir şey yok, hükümetin kararı ve talimatı. Ben bir şey yapamam’ dedi. Şırnak Barosu üzerinden suç duyurusu yaptık. Dünden itibaren BM İnsan Hakları Komiserliği, AK İnsan Hakları Komiserliği ile bazı devletlerin büyükelçiliklerine başvurduk. Çünkü içlerinden bir Alman da var. Sorun büyümeden, başka sıkıntılar doğmadan, cenazeleri versinler.Hükümet kesinlikle vermeyeceklerini söylediler. Bu hem kanunlara, hem anayasaya aykırıdır dedik. Bir ülke kendi vatandaşını sınır dışı da edemez, almamazlık ta edemez. Yazılı bir belge de vermediler. Sözlü olarak red ettiler. Hiçbir gerekçe söylemediler. Yazılı başvurduk henüz cevap vermediler” dedi.

İHD, tabip odası, baro ve DTK yarın Habur Sınır kapasına giderek, konuyla ilgili temaslarda bulunacak. Cenazeler Habur Gümrük Kapısı’nda soğutma sistemi olan bir TIR’ın içinde bekletiliyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG