Erişilebilirlik

Güvenlik Zafiyeti Var mı?


Ankara’da son beş ayda yaşanan üçüncü terör saldırısıyla ilgili “istihbarat ve güvenlik zafiyeti” olup olmadığı konusunda sorular güncelliğini korurken; olaydan yaralı kurtulan Polis Memuru Yunus Emre Can, sağ kaldığı için sevinemiyor.

Amerika’nın Sesi, CHP Ankara Milletvekili Necati Yılmaz’ın sağlık kuruluşlarında tedavisi devam eden yaralıları ziyaretinde kendisine eşlik etti. Pazar günkü saldırıda yaralanan Polis Memuru Yunus Emre Can, Ufuk Üniversitesi Hastanesi’nde olay günü neler yaşadığını Milletvekili Yılmaz ile paylaştı.

22 yaşındaki Can, bomba yüklü araç patlatıldığında Milli Eğitim Bakanlığı’nın yanındaki noktada görevli polis memurlarından birisiydi. Diyarbakır’da polis memurluğu eğitimini tamamlayan Ankara doğumlu Yunus Emre Can, iki yıldır polis olarak görev yaptığını ifade etti. Olay sırasında patlamanın etkisiyle savrulduğunu belirten Can, ayağa kalktığında ilk önce ölmediğini sonrasında sol gözünü ve kulağını kaybettiğini düşündüğünü aktardı. Hemen yanındaki görevli diğer arkadaşına baktığını ve yaralı olduğunu gördüğünü kaydeden Can, o sırada Atatürk Bulvarı’ndaki bir sivil aracın yardımıyla Konya Yolu’ndaki Ufuk Üniversitesi Hastanesi’ne getirildiğini anlattı. Hastane personelince kendilerine çok iyi bakıldığını da söyleyen Can, 15 dakikada hastaneye ulaştırıldığını ve bunun için herkese müteşekkir olduğunu dile getirdi. Yanındaki annesiyle birlikte ölenler için çok üzüldüklerini de belirten Can, olay sırasında ise ilk önce annesi ve nişanlısını aradığını da anlattı. Can ailesi, Türkiye’nin en kısa sürede yaşadığı terör dehşetinden kurtulmasını dilediklerini de sözlerine ekledi.

Güvenlik Zafiyeti Var mı?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:35 0:00

CHP’li Yılmaz daha sonra, olay mahallinde patlamayla tamamen yanan EGO otobüsünün sürücüsü Necati Yılmaz’ı da ayrıca evinde ziyaret ederek, geçmiş olsun dileklerini iletti.

CHP’li Yılmaz, Ankara’nın aylardır çok büyük acılar yaşadığını söyleyerek, “Artık bizler, Ankaralılar olarak neye güveneceğimizi bilemiyoruz. Maalesef terör ile amaçlanan korku ortamı pekiştiriliyor” dedi.

İddialar henüz resmi yanıt bulmadı

Ankara’da geçtiğimiz pazar günü, bomba yüklü araç ile gerçekleştirilen terör saldırısına ilişkin bilgiler, Türkiye’deki medyada yer almaya devam ediyor. Söz konusu aracın temin edildiği Şanlıurfa – Viranşehir’deki operasyona ilişkin henüz yeni bir bilgi basına yansımadı. Bu çerçevede, Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş’un arandığını açıkladığı 10 kişiyle ilgili bir gelişmeye henüz yer verilmedi. İçişleri Bakanlığı’nın dün kimlik bilgisi resmen paylaşılan terörist Seher Çağla Demir, yanındaki ikinci şahsın kimliği ise henüz resmen açıklanmadı. Ancak bu ikinci şahsa dair basındaki haberlere göre; beyaz renkli BMW marka araçtaki şahsın Özgür Ünsal olduğu iddia edildi. Özgür Ünsal adlı şahsın vücut bütünlüğü bozulmadığı içinse patlama sırasında araç içerisinde olmayabileceği de öne sürüldü. Bu şahsın yanı sıra aracın Viranşehir’den Ankara’ya getirilmesinde rol oynayan V.K. isimli bir başka şahsın da saldırıdan sorumlu olduğu savunuldu. Saldırıda plastik patlayıcı RDX maddesi ve mazot kullanıldığı ile aracın MOBESE kayıtlarında görüntüsünün de bulunduğu iddialar arasında yayınlandı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ise, olaya ilişkin hiçbir resmi yetkili hakkında “güvenlik zafiyeti” boyutuyla herhangi bir işlem yapılması yönünde girişimde bulunmaz iken medyadaki haberlere tepki gösterdi. Henüz geçtiğimiz yıl gerçekleşen 10 Ekim’deki terör saldırısıyla ilgili de resmi süreci tamamlamadığı anımsatılan Başsavcılık’tan yapılan yazılı açıklamada şunlar dile getirildi:

“13.03.2016 tarihinde Ankara Kızılay'da meydana gelen menfur terör saldırısıyla ilgili olarak Cumhuriyet Başsavcılığımızca soruşturma titizlikle yürütülmektedir. Başsavcılığımızın ısrarlı talebine rağmen birçok basın yayın organı tarafından bu olayda da sorumsuzca davranılarak olayın aydınlatılması açısından gizli kalması gereken birçok bilgi kamuoyuyla paylaşılmıştır. Bunca sorumsuz yayına rağmen Cumhuriyet Başsavcılığımız ile Ankara Emniyet Müdürlüğü’̈nün ilgili birimleri tarafından mesai kavramı gözetmeksizin sürdürülen çalışmalarla kayda değer mesafe alınmıştır. Ancak olayın kimler tarafından ve ne şekilde gerçekleştirildiğine dair ayrıntılı açıklama yapılabilmesi için zamana ihtiyaç vardır. Bu sebeple basın yayın organlarının soruşturmanın gizliliğine riayet hususunda daha sorumlu ve hassas davranmaları yasal ve vicdani gerekliliktir.”

Olaydaki 34 kurban kimliği resmen açıklandı

Bu arada bomba yüklü araçtaki iki ölü haricindeki 35 kurbandan bir şahsın kimliği henüz resmiyet kazanmadı. Ancak 34 kurbana ilişkin kimlik bilgisi resmi olarak açıklandı. Buna göre; olayda hayatını kaybeden 34 kişi listesi şöyle:

“Bağdat Çermik, Muharrеm Çermik, Ayşe Bilgiliоğlu, Perihan Çermik, Mehmet Yurtsevеr, Turgay Bulut, Fehmi Çetinkаya, Murat Gül, Hamide Sibel Çеtinkaya, Berkay Baş, Erdem Soydan, Taner Kılıç, Feyza Acısu, Sevinç Gökаy, Kerim Sağlam, Ferah Önder, Oğuzhan Dura, Sümeyra Çakmak, Destinа Peri Parlak, Cemal Özdiker, Kemal Kalıç, Yaşаr Durakoğlu, Kemal Bulut, Elif Gizеm Akkaya, Ozan Cаn Akkuş, Atakan Eray Özyol, Nusrettin Cаn Çаlkınsın, Zeynep Başаk Gürsoy, Elvin Buğra Arslan, Mehmet Alan, Eyüp Ulaş, Dorukhan Yusuf Özdemir, Mеhmet Emir Çakır, Nevzаt Alаgöz (polis memuru).”

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG