Erişilebilirlik

BM’nin Yemen Toplantısından Sonuç Yok


Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin, Yemen’deki durumu görüşmek amacıyla düzenlediği olağanüstü oturum, bir sonuç alınamadan sona erdi.

Basına kapalı oturum çağrısı Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vitali Çurkin tarafından yapılmıştı. Çurkin ayrıca, çatışmalara ara verilmesi yönünde bir karar açıklanmasını da istedi. Çurkin oturumdan sonra yaptığı açıklamada insani yardımların sürdürülmesi amacıyla ateşkes çağrısı yapmaya devam edeceklerini söyledi

Toplantıya katılan diplomatlar, bir açıklama çıkması konusunda görüşmelerin sürdüğünü bildirdi.

İngiltere BM Elçisi Matthew Rycroft, oturuma katılmadan önce Yemen’deki insani durumun çok vahim olduğunu söyledi. Yemen’deki bütün taraflara seslenen Rycroft, ülke genelinde herkese insani yardım ulaştırılması gerektiğini izin verilmesi gerektiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon, tekrar yakıt sağlanmaması durumunda insanı yardım operasyonlarına birkaç gün içinde ara vermek zorunda kalabilecekleri uyarısında bulundu. Bir an önce ateşkes çağrısında bulunan Ban Ki Moon ayrıca, kısa süre de olsa ateşkes sağlanmasının gerekli olduğunun altını çizdi..

Yemen’de karşıt grupların çatışmalarının yanı sıra, Suudi Arabistan’ın öncülüğünde başlatılan koalisyon hava saldırısı, normalde Arap dünyasının en yoksul ülkesi olan Yemen’de insani krizin artmasına neden oldu.

Suudi Arabistan Husiler’in Sınır Saldırısını Püskürttü

Öte yandan Suudi Arabistan, topraklarına saldırı düzenlediğini iddia ettiği çok sayıda Yemenli Şii isyancının öldürüldüğünü duyurdu.

Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Güney Najran ilinde önceki gün yaşanan çatışmalarda üç Suudi askerin de öldüğünü söyledi.

İsyancıların sınırdaki kontrol noktalarına saldırdıklarını bildiren bakanlık, saldırganların kara ve hava operasyonları sonucunda püskürtüldüğünü belirtti.

Arap ülkelerinden oluşan koalisyon güçlerinin beş hafta önce başlattığı hava saldırılarından beri, Yemenli isyancılar ilk kez bu ölçekte sınırı geçerek Suudi Arabistan’a saldırı düzenledi.

Suudi Arabistan geçen hafta, İran tarafından desteklendiğine inanılan isyancıların gücünün kırılmasıyla hava saldırılarını azalttığını açıklamıştı.

Husiler, 2012’de Arap Baharı eylemleri sırasında devrilen eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih’e bağlı.

Husi isyancıları Yemen’in başkenti Sana'yı ele geçirmiş ve Batı’nın desteğini alan Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi’yi ülkeyi terk etmeye zorlamıştı.

Birleşmiş Milletler,Yemen’de en az bin 200 kişinin öldüğünü bildirdi. Ölenlerin yaklaşık yarısının sivil olduğu tahmin ediliyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG