Erişilebilirlik

Güvenlik Konseyi'nden IŞİD'e Mali Baskı


BM Güvenlik Konseyi
BM Güvenlik Konseyi

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde oybirliği ile kabul edilen karar tasarısı Suriye'den tarihi eserlerin çıkarılmasını yasaklarken IŞİD ve el-Nusra gibi terör örgütlerinden petrol alan ülkelere ciddi yaptırımlar getiriyor

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, IŞİD’in mali kaynaklarına baskı uygulamak amacıyla bir dizi yeni karar aldı.

Önceliği savaş nedeniyle büyük zarar gören Suriye’nin tarihi ve kültürel mirasına veren Konsey, bu ülkeden tarihi değer taşıyan tüm eserlerin çıkarılmasını yasakladı. Bunun yanısıra, IŞİD ve el-Kaide ile bağlantılı el-Nusra militanlarından petrol alacak herhangi bir ülkeye ciddi yaptırımlar getirileceğini de belirten Güvenlik Konseyi, kaçırılan ve esir alınan kişiler için fidye ödenmemesi konusunda da ülkelere uyarıda bulundu.

15 üyeli Güvenlik Konseyi’nde Rusya’nın hazırladığı karar tasarısı oy birliği ile kabul edildi. Tasarı, konseye askeri güç hariç, ekonomik yaptırımlar aracılığıyla tasarı hükümleri uygulama hakkını da veriyor.

Amerika’nın Birleşmiş Milletler Temsilcisi Samantha Power, konseyin aynı birliği Suriye’deki iç savaşın sona erdirilmesinde gösteremediğini ve bu yüzden IŞİD’in ortaya çıktığınıbelirtti. Power, IŞİD’le mücadele edebilmek için Amerika’nın Suriye hükümeti ile ortak çalışmasının söz konusu olmadığını da belirtti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Suriye konusunda uzun süredir görüş ayrılıkları yaşıyor. Konsey üyesi Rusya’nın Suriye lideri Esat’ı desteklemesi ve Çin’in de Rusya’nın yanında yer alması nedeniyle Suriye konusunda Konseye sunulan birkaç tasarı bu ülkeler tarafından veto edilmişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG