Erişilebilirlik

Güneydoğu’da Sular Durulmuyor


Yüksekova’da günlerdir süren gerginlik nedeniyle dün gece sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Yasağın ardında hendeklerin kazıldığı Orman, Kışla ve Mezarlık mahallelerine operasyon yapıldı. Operasyon sırasında mahalledeki PKK’lı gruplarla güvenlik güçleri arasında çatışma çıktı. Gece saatlerinde başlayan çatışmalar aralıklarla sabaha kadar sürdü. İlçeden gelen görüntülerde birçok ev ve işyerinin silahlara hedef olduğu görüldü.

HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan, olaylarda 3 kişinin öldüğü, 7 kişinin yaralandığı bilgisine ulaştıklarını açıkladı. Görgü tanıklarına göre ise ölü sayısı daha fazla. Ancak ölü ve yaralı sayısı hakkında resmi makamlarca açıklama yapılmadı. Çatışmaların yer yer sürmesi nedeniyle ilçeden sağlıklı bilgi alınamıyor. Bu arada ilçe sakinleri yasağa rağmen sokağa çıkarak operasyonu protesto etti. Ellerindeki tencere ve tavaları birbirine vurarak ses çıkaran ilçe sakinleri polis tarafından dağıtıldı.

Lice'de bir asker öldürüldü

Diyarbakır Lice'de yol güvenliği sağlayan askeri time düzenlenen saldırıda 1 asker öldü, 2 asker yaralandı. Bölgede operasyon başlatıldı.

Cizre’de 1’i çocuk 4 ölü

Bir çatışma haberi de Şırnak’ın Cizre ilçesinden geldi. Garnizon Komutanlığı ile polis aracına roketatar ve uzun namlulu silahlarla saldırı düzenleyen PKK’lı grup güvenlik güçleriyle çatıştı. Nur Mahallesindeki çatışmada 4 kişi öldü. Ölenlerden üçünün, Cizre Devlet Hastanesi'nde görevli sağlık personeli Eyüp Ergin, Dicle Elektrik Dağıtım Kurumunda çalışan Mesut Sanrı ve 7 yaşındaki Baran Çağlı olduğu öğrenildi. Çağlı’nın çatışma sırasında roket isabet ederek yıkılan duvarın altında kaldığı belirtildi. Çatışmada 3 asker ve 4 sivil de yaralandı.

Cizre'de Çatışmalar: 4 Ölü
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:45 0:00

Silopi’de 4 polis yaralı

Şırnak’ın Silopi İlçesi'nde de bir kamyonunu yakılmasına müdahale etmek üzere olay yerinde giden zırhlı polis aracının geçişi sırasında yola yerleştirilen patlayıcı patlatıldı. Araçta bulunan 4 polis yaralandı. Olay yerine sevk edilen özel harekat timleriyle bir grup PKK’lı arasında çatışma çıktı. PKK’lıların kaçmasıyla çatışma son buldu.

5 asker yaralı, 4 PKK’lı öldürüldü

Bu arada Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Bitlis’in Hizan ilçesine bağlı Şiyanpınar mevkiinde askeri birliğe yönelik silahlı saldırıda 5 askerin yaralandığı belirtildi. Açıklamada ayrıca, Şırnak’ın Meyelan Tepe mevkiinde çıkan çatışmada 4 PKK’lının öldürüldüğü belirtildi.

PKK: “Yasaklara uymayın”

Son günlerde artan olaylarla ilgili olarak PKK’dan bir açıklama geldi. PKK’nın da bünyesinde bulunduğu şemsiye örgüt KCK’nın yönetiminden yapılan yazılı açıklamada, Kürtlerin ve demokrasi güçlerinin sokaklara çıkarak Yüksekovalılar’a destek vermesi istendi. Açıklamada, öz yönetim ilan edilen yerlerde sokağa çıkma yasaklarına uyulmaması çağrısı yapılarak, “Gever(Yüksekova) halkı başta olmak üzere özyönetim ilan eden her yerdeki halkımız kesinlikle sokağa çıkma yasaklarını dinlememeli, evlerine
girmeyerek sokakları ve meydanları işgalci güçlere bırakılmamalıdır. Halkın özyönetim ilan etmesi, kendi kendini yönetmesi en doğal hakkıdır. Halkımız meşru ve doğal hakkını kullanmaktadır. Buna hiçbir gücün saldırma hakkı yoktur” denildi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG